Drikkepress var jeg forberedt på. Røykepress likeså. At tenårene skulle bli en evig kamp for å stå imot, var pensum allerede på barneskolen. Vi ble advart fra alle kanter. Men i grunnen merket jeg aldri noe til verken dette stadig omtalte drikkepresset eller det såkalte presset for å fylle lungene med nikotin.

Nå, derimot, utsettes jeg stadig for et helt annet press: kakepresset. Spiser man ikke kake, blir man tatt for å være på slanker’n. «Du tar nok ikke skade av et stykke», sier damene i kakemafiaen lett irettesettende og betrakter meg fra topp til tå. Det vet jeg godt. Det er få som tar skade av et kakestykke. Dessuten snakker de her til en som uten blygsel gjerne langer innpå en 200-gramsplate fra Freia i løpet av et par kveldstimer.

Det skal ikke stå på verken prinsippene eller appetitten. Jeg synes bare ikke kake er så godt. «Verdens beste» er noe av det verste jeg vet. Den kan de få ha for seg selv der oppe i Kvæfjord. Krem er vemmelig. Vassen marsipan er guffent. Nøtter og gjærdeig hører ikke sammen. Ostekake er bare fælt.

Står du over, blir du regnet som utakknemlig og sær. Og skulle du falle for fristelsen å sette tennene i et eple mens de andre kappes om kakespaden, er det bare å være forberedt på olme blikk. Derfor har jeg jugd en del for å komme ut av knipa. Jeg har jugd på meg allergier ut fra hvilke kaker som settes på bordet. Angivelig tåler jeg både melk, mel, egg og hasselnøtter dårlig. Bare én av dem stemmer, men jeg nekter å fortelle hvilken. Juge skal jeg nemlig fortsette med. Det er det eneste som funker.

Kanskje får jeg kakemafiaen på nakken nå. Kakepusherne. Så kan jeg jo humre litt over at det gjerne er de samme folka som for 20 år siden advarte mot drikkepress og røykepress - som sa at det er bra å stå imot …

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.