Svogeren satte to bebreidende øynene i Herr Glom. De hadde snakket om ferieturer, og plutselig hadde det plumpet ut fra Herr Gloms munn at han pleier å finansiere flybilletter med cash points. Altså: Han drar kredittkortet når han kjøper noe, får en prosentsats som cash points og betaler flybilletter hos Bjørn Kjos med disse poengene. I tillegg betaler han naturligvis kredittkortgjelda lenge før det påløper renter. Ganske harmløst, men nok til å lokke fram en moralpreken.

Svogeren sparte ikke på kruttet. «Uetisk!» sa han og pirket ivrig i samvittigheten til Herr Glom, som igjen begynte å se for seg det sanne scenarioet som i det hele tatt gjør cash points-ordningen mulig: For at noen skal kunne reise gratis, må andre ha gått på en økonomisk smell. Så mens han seiler av gårde på en herlig tur, ligger kanskje naboen hjemme, badet i kreditt og druknet i inkasso, og forsøker å finansiere gammel gjeld med ny.

«Jeg har ikke tenkt sånn på det», forsvarte Herr Glom seg, mens en dyp kløft delte pannen hans i to, «jeg har tenkt mer på meg selv som en slags Robin Hood». «Robin Hood?» utbrøt svogeren, «Pøh! Dette må da gi ferien en bismak?» Herr Glom tok til motmæle: «Jeg har tenkt at jeg gjør en god gjerning ved å tappe Norwegian for penger. Sørge for en ørliten reduksjon av Kjos’ formue.»

Selv har jeg ikke betalt så mye som en krone for flybilletter hos Norwegian på flere år, for som min fars datter finansierer også jeg alle flyginger med cash points, men jeg torde ikke si noe. Ikke før Herr Glom stilte sin svoger et aldri så lite kontrollspørsmål: «Så du har ikke Norwegian-kort selv, altså?» Da ble det stille. For jammen hadde han dét, han og, han hadde bare ikke funnet ut hvordan han skulle få brukt alle disse cash pointene som hopet seg opp.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00