Jeg må vel bare starte med å vedgå at jeg ikke er spesielt religiøs, selv om jeg har sans for både kirkebygg og orgelmusikk.

Noen vil nok også hevde at jeg ser ut som en svært suspekt sektleder, siden jeg noen ganger velger å ha skjegg, men ikke bart. All erfaring opp gjennom historien tilsier nemlig at menn med skjegg uten bart, dem skal man være meget skeptiske til.

Likevel, det å bli prest, det har aldri falt meg inn – i hvert fall ikke før jeg så lyset nå i jula.

Sløv og stinn etter altfor mye grøt og marsipangris satt jeg godt plantet i sofaen og gomlet i meg gjøviklefser med ribberull og sennep. Du kan jo stille det betimelige spørsmålet hvorfor jeg spiste enda mer på full mage, men jul er jul.

Uansett, jeg fikk da den knallgode ideen at jeg skulle dele med hele verden hvor fett jeg hadde det, så jeg fisket opp mobilen for å ta et trivelig stemningsbilde på Snapchat.

Men, mens jeg satt der med svart, høyhalset trøye og skjegg uten bart og kikket på meg selv i lyset fra adventsstaken, så ramlet plutselig en bit med blek gjøviklefse ned fra munnviken og landet pent akkurat i halsgropen, som en hvit krage oppå det svarte. I glorien fra lyset innså jeg i all beskjedenhet at jeg kunne ha blitt en usedvanlig flott sogneprest.

Jeg er forresten ivrig tilhenger av «Presten» på NRK, så jeg kan fort havne i samme situasjon, selv om jeg alltid identifiserte meg langt mer med Christian Skolmens stusslige og sosialt underutviklede rolle enn med Bjarte Tjøstheim som jovial og folkelig prest.

Men så var det dette med teologisk utdanning, da. Det skal riktignok sies at jeg ble grundig pastorisert etter å ha ramlet oppi en melketank i forbindelse med et meieribesøk i Troms i barndommen, men der stopper også min geistlige erfaring.

Nei, hvis jeg hadde vært pastor – og folk i menigheten hadde fått valget mellom prest eller kolera, så frykter jeg at vi hadde fått en epidemi langt verre enn Svartedauen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00