Jeg må vel bare starte med å vedgå at jeg ikke er spesielt religiøs, selv om jeg har sans for både kirkebygg og orgelmusikk.

Noen vil nok også hevde at jeg ser ut som en svært suspekt sektleder, siden jeg noen ganger velger å ha skjegg, men ikke bart. All erfaring opp gjennom historien tilsier nemlig at menn med skjegg uten bart, dem skal man være meget skeptiske til.

Likevel, det å bli prest, det har aldri falt meg inn – i hvert fall ikke før jeg så lyset nå i jula.

Sløv og stinn etter altfor mye grøt og marsipangris satt jeg godt plantet i sofaen og gomlet i meg gjøviklefser med ribberull og sennep. Du kan jo stille det betimelige spørsmålet hvorfor jeg spiste enda mer på full mage, men jul er jul.

Uansett, jeg fikk da den knallgode ideen at jeg skulle dele med hele verden hvor fett jeg hadde det, så jeg fisket opp mobilen for å ta et trivelig stemningsbilde på Snapchat.

Men, mens jeg satt der med svart, høyhalset trøye og skjegg uten bart og kikket på meg selv i lyset fra adventsstaken, så ramlet plutselig en bit med blek gjøviklefse ned fra munnviken og landet pent akkurat i halsgropen, som en hvit krage oppå det svarte. I glorien fra lyset innså jeg i all beskjedenhet at jeg kunne ha blitt en usedvanlig flott sogneprest.

Jeg er forresten ivrig tilhenger av «Presten» på NRK, så jeg kan fort havne i samme situasjon, selv om jeg alltid identifiserte meg langt mer med Christian Skolmens stusslige og sosialt underutviklede rolle enn med Bjarte Tjøstheim som jovial og folkelig prest.

Men så var det dette med teologisk utdanning, da. Det skal riktignok sies at jeg ble grundig pastorisert etter å ha ramlet oppi en melketank i forbindelse med et meieribesøk i Troms i barndommen, men der stopper også min geistlige erfaring.

Nei, hvis jeg hadde vært pastor – og folk i menigheten hadde fått valget mellom prest eller kolera, så frykter jeg at vi hadde fått en epidemi langt verre enn Svartedauen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.