Nei da, langt ifra. Den som trodde at vi har alt, tar feil. Det er noe vi har manglet. Til høsten er verden blitt enda mer komplett. Vi får banneordboka. Et viktig og neglisjert stykke kulturhistorie, og banning er bedre enn sitt rykte, forsikrer forfatteren oss om.

For hvordan du banner kan fortelle mye om deg. Hvor du kommer fra, hvem som er dine foreldre, hvilket kjønnsorgan du har og ikke minst hvor gammel du er. Unge banner mer på engelsk enn de som er eldre, og ingen under 30 år kan vel finne på å si «gid» eller «gidameg» eller «helledussen», unntatt i ironisk betydning. Selv om opphavet egentlig er ganske sterke saker.

Hvis du bor i Nord-Norge vil du antakelig bruke ordet «satan» ganske mye. På Vestlandet er «djevelen» hyppig brukt, mens vi østlendinger sverger (!) til «faen». Nordlendinger er kjent for sine mange kraftuttrykk, men forfatteren tror ikke de banner noe mer der enn andre steder. Og trolig gjør de det med mer humor. Hun mener også å kunne avsanne forestillingen om at banning er et tegn på dårlig ordforråd. De som banner har verken verre eller dårligere ordforråd enn andre. Og det ligger mye kreativitet i banning, en kreativitet som kommer fram når man føler avmakt og får behov for å få frustrasjonen ut i følelser og ord.

Så her har en altså på mange måter med både kultur og poesi å gjøre. Det kan minne en om en historie plukket opp fra vårt naboland i vest for noen år siden. Det unge forelskede paret var ute på kveldstur i måneskinnet, og den unge mannen fikk på et tidspunkt behov for å gi uttrykk for sin begeistring over omstendighetene. Han stirret sin tilkomne dypt inn i øynene, slo ut med armen og utbrøt: ”Ser ni månfaen på himmelhelvetet, tösjækel”. Poetisk. Romantisk. Og til høsten kommer det komplette utvalget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.