Kveldslitteraturen for seksåringen for tida er «Av og til er Jonas en løve» av Kirsten Boie. Ifølge et gammelt ordtak har den som står opp som en løve lett for å falle ned som en skinnfell. Jonas er lillebror, og lider ofte skinnfellens skjebne. Også bestefar prøver iblant å yppe seg, og går fra tid til annet på en smell.

Det var en kveld 6-åringen som vanlig skulle ha assistanse av bestefar. Det morsomste 6-åringen vet om er å kaste stein i Mjøsa. En liten stein gir små ringer i vannet, en større stein atskillig større ringer. Og klarer en å finne noen små og lette steiner som samtidig er flate, er det muligheter for å få til fiskesprett. Da blir det små ringer etter hverandre i vannet. Bestefar er bekymret for at Mjøsa kan bli fylt igjen med stein til slutt, at det ikke blir plass for mer vann. 6-åringen har ikke samme bekymringen.

Og så er det muligheter for å kunne kaste langt. Ut til den første steinen som stikker opp. Og enda lenger ut. Lenger og lenger. Den unge mannen kaster naturligvis lengst. Bestefar når ikke engang halvveis så langt ut. Dette er yngstemann svært opptatt av. «Jeg vinner. Jeg vinner. Du klarer ikke kaste like langt som meg. Du taper. Du er en taper», er meldingene som blir gitt. Yngstemann er i sitt ess. Saken er klar.

Men så hender det som sagt at bestefar også ønsker å yppe seg litt. Så bestefar tar i skikkelig på et kast. Unge lovende er målløs. Kaste så langt! Og bestefar tar i enda mer, og kaster enda lenger. Nå er det bestefar som har overtaket. «Bestefar vinner. Bestefar kaster lengst. Bestefar vinner». Den yngre generasjonen er på defensiven.

Det er da det skjer: Unge lovende setter hendene i siden, ser oppgitt på sin opponent og slår fast: «Nei men bestefar, da! Vi har da vel ikke noen konkurranse». Den oppvoksende generasjonen hadde selveste kronargumentet.

Løven hadde mislyktes. Det lå igjen en liten skinnfell på mjøsstranda den kvelden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.