Jeg pleide å hate høsten. Det var aldri noe mer med den enn kalde morgener med frost på bakken, hverdag og servelat. Alt grønt dør om høsten, og blir brunt og visner. Før vinterens elendighet strør pulver over det og pakker det inn så vi kan stikke fyrstikker borti det i mai. Høsten var liksom bare en forgård til vinteren. Og vinteren har aldri hatt noen formildende omstendigheter knyttet til seg.

Gradvis har jeg lært meg til å like høsten. Fra å ha den i hæla som en demon, har vi kommet dit – etter alle disse årene – at vi kan gå bortover grusvegen sammen. Høsten og jeg. Jeg har sluppet den såpass innpå livet at jeg har lært meg å sette pris på den lille stikkinga i lufta en kald høstmorgen. Lært meg å sette pris på gulnende blader og rim i graset, sjøl om barbeintgras nå alltid er å foretrekke.

Jeg liker meg godt ute. Best ute, egentlig. Kaffen og sigaren og drammen og katta på fanget, alt er best ute. Især for den som slipper å forholde seg til urbanismens støyende tilstedeværelse. De maser om grønne lunger, de som bor nedi der. Og skal ha, skal ha og skal ikke ha. Vi som bor på prærien har ingen sympati med urbanistene. Vi har det grønt på alle kanter, og de som har valgt asfalt har vi ikke særlig medfølelse med. De går glipp av lukta av råtnende lauv på bakken. Og lukta av høstblaut saueull i hamningen ved siden av turstien.

Årets bjørkeved brenner fint. Den brenner med en jevn, fin flamme og stråler etter bare fire kabber varme ut i rommet, rommet som har klart seg uten oppvarming i noen måneder, men som nå trenger litt hjelp for å holde husbonden varm til det drypper av taket i april.

Om jeg bare hadde kunnet hoppe over vinteren nå. Og klemt på med vår igjen.

LES OGSÅ: Her finner du flere av HAs populære God Dag-spalter

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00