Jeg pleide å hate høsten. Det var aldri noe mer med den enn kalde morgener med frost på bakken, hverdag og servelat. Alt grønt dør om høsten, og blir brunt og visner. Før vinterens elendighet strør pulver over det og pakker det inn så vi kan stikke fyrstikker borti det i mai. Høsten var liksom bare en forgård til vinteren. Og vinteren har aldri hatt noen formildende omstendigheter knyttet til seg.

Gradvis har jeg lært meg til å like høsten. Fra å ha den i hæla som en demon, har vi kommet dit – etter alle disse årene – at vi kan gå bortover grusvegen sammen. Høsten og jeg. Jeg har sluppet den såpass innpå livet at jeg har lært meg å sette pris på den lille stikkinga i lufta en kald høstmorgen. Lært meg å sette pris på gulnende blader og rim i graset, sjøl om barbeintgras nå alltid er å foretrekke.

Jeg liker meg godt ute. Best ute, egentlig. Kaffen og sigaren og drammen og katta på fanget, alt er best ute. Især for den som slipper å forholde seg til urbanismens støyende tilstedeværelse. De maser om grønne lunger, de som bor nedi der. Og skal ha, skal ha og skal ikke ha. Vi som bor på prærien har ingen sympati med urbanistene. Vi har det grønt på alle kanter, og de som har valgt asfalt har vi ikke særlig medfølelse med. De går glipp av lukta av råtnende lauv på bakken. Og lukta av høstblaut saueull i hamningen ved siden av turstien.

Årets bjørkeved brenner fint. Den brenner med en jevn, fin flamme og stråler etter bare fire kabber varme ut i rommet, rommet som har klart seg uten oppvarming i noen måneder, men som nå trenger litt hjelp for å holde husbonden varm til det drypper av taket i april.

Om jeg bare hadde kunnet hoppe over vinteren nå. Og klemt på med vår igjen.

LES OGSÅ: Her finner du flere av HAs populære God Dag-spalter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.