Slektsgransking kan riktignok gi en del svar om overfladiske temaer som yrkesvalg og livsløp, men de helt store spørsmålene forblir ubesvart: Hvem var de som personer? Var de trivelige typer? Hadde de humor – og var de snille mot små dyr? Kirkebøkene sier ikke så mye om sånt.

Greit nok at min tipptippoldefar Waldemar von Wienerbroed jobbet på jernbanen i alle år, og at han i sin tid oppfant den dampdrevne stiftemaskinen, men var han en bra og jovial kar sånn ellers? Vrient å vite.

Takket være det fantastiske fenomenet Internett vil ikke framtidens generasjoner ha det samme problemet. EDB-tidsalderen samler nemlig på alle spor vi etterlater oss – og ikke bare de hyggelige.

Om 100 år kan våre etterfølgere google oss for å finne ut hvem vi var. Der kan de med store og forskrekkede øyne lese gamle kommentarfelt hvor den ellers trivelige oldefar Ola viste seg å være en fanatisk rasist som helst ville utrydde alt og alle, eller at grandtante Gretha var en hatefull homofob som benyttet hver eneste anledning til å argumentere for tvangskastrering av alle som måtte skille seg ut.

Skrev virkelig onkel Torgeir at andre debattanter skulle brenne i helvete bare fordi de var litt uenige om ulv og sau …?

Oldemor Mette gjorde mer enn å bake kaker: På videregående mobbet hun jevnaldrende jenter aktivt på Instagram. Litt av et ettermæle å ha med seg.

For meg framstår de fleste av mine forfedre som rene helgener, selv om de neppe var det. Jeg trenger ikke å vite om det fæle de eventuelt har drevet med; jeg er lykkelig uvitende om jævelskapen.

Vår egen generasjon slipper nok ikke like billig unna.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.