Så skulle vi oppleve det også i vinter. Mildværet klarte ikke å holde seg unna våre breddegrader. Og nå som alt så så fint og rent ut. Nakne vintergrener tykke som en lillefinger, dekket med rim etter den forrige tåkeskyen. Et tykt snølag som glitret i solskinnet, og Mjøsa med hvit overflate. Dette var vinteren på sitt beste, det. Men natt til lørdag var det slutt. Regnværet tok over. Vannet flommet i gatene, og hålka tok over for snø som knirket under skosålene. Så brått kan det skifte.

Men det har skjedd enda bråere overganger tidligere. Det er bare å gå til en av min barndoms litterære helter, selveste Baron von Münchausen, for å få vite mer om det. Eller Hieronimus Karl Friedrich von Münchasen, som var hans fulle navn. Tysk friherre og kavaleriløytnant, ivrig jeger og en mann som virkelig svingte seg i selskapslivet.

Mest av alt var han kjent i vide kretser for sine fantastiske historier. I en av utlegningene har han fortalt om den gang han red på en kanonkule. I en annen om da han løftet seg og hesten sin ut av ei hengemyr – etter håret. Men historien jeg nok syntes best om er fra den gangen han var ute på reise på hesteryggen, og kom ut for et forrykende snøvær. Det snødde i dagevis. En kveld kom han fram til en by. Han lette fram et sted han kunne overnatte, og bandt hesten til noe som stakk opp.

I løpet av natten hadde været slått om, med en kraftig snøsmelting. All snøen hadde tint i løpet av natten. Men hvor var hesten blitt av? Den brave baronen fikk satt i gang en leteaksjon, og hesten ble etter hvert funnet igjen. Den hang på toppen av kirken, godt fortøyd til kirketårnet.

I dag ville trolig noen ha kalt dette «fake news». Andre ville trolig trukket historien inn i klimadebatten. For alle oss andre som trives med tradisjonen med at enhver historie om styggevær kan toppes med en historie om noen som har opplevd enda verre vær, kan vi bare ta av oss hatten og si: Takk til Baron von Münchausen!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.