Hverdagen har forlatt meg. Det er fri. Det er den der følelsen av en serie fridager foran seg, et hav av tid som ligger ubrukt og bare venter på å bli dels sløst bort og dels utnyttet til nødvendige ting. Når man står i den rette enden av en stor mengde tilgjengelig tid, kan det synes nær uendelig. Man har en evighet til disposisjon.

Den slags evighet innbyr til et snev av luksus. Til å la klokke og mobiltelefon få hvile i fred i en krok i vinduskarmen. Rett under tomatplanta som henger med bladene fordi den er tørst. Der kan elektronikken få ligge i noen dager mens husbonden kjenner på sakte liv.

Og sovner på sofaen. Bare sovner uten pes om at han må stå opp igjen om et gitt antall timer. Å sovne på sofaen når man har fri, det er en av de ypperste former for luksus. Å sovne på sofaen til ei spilleliste av sløv, skranglete, dampende, midnattsblå deltablues. Og våkne igjen klokka 04.13 i pur erkjennelse over at man sovnet fra tannpussen. Mens Lightnin’ Hopkins synger Mojo hånd.

Da er det fri. Helt fri uten et snev av tid som må passes. Og hvorfor skal man egentlig passe den, tida passer seg fint sjøl, ser det ut til. All min erfaring tyder på at tida lever mer regelmessig enn meg. Sjøl når den har fri. Tida bare kommer og kommer, sant. Og det gjør den uansett.

Det har hendt, om jeg har sovnet på sofaen, at jeg har våknet og følt at jeg var på en annen planet. Det var da vitterlig mørkt ute i stad. Hvorfor er det lyst nå? Hva har skjedd? Og så stirrer jeg rett inn i øynene til et rovdyr. Pus. Kattskinnet har nemlig også vært på sofaen, men hu har våkna før husbonden. Nå sitter hu der. Og stirrer. Og synes matfar ser rar ut med høyt hårfeste i måneskinn.

LES OGSÅ: Ønsker du å lese mer God Dag? Her finner du alle spaltene vi har lagt ut de siste månedene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.