Hverdagen har forlatt meg. Det er fri. Det er den der følelsen av en serie fridager foran seg, et hav av tid som ligger ubrukt og bare venter på å bli dels sløst bort og dels utnyttet til nødvendige ting. Når man står i den rette enden av en stor mengde tilgjengelig tid, kan det synes nær uendelig. Man har en evighet til disposisjon.

Den slags evighet innbyr til et snev av luksus. Til å la klokke og mobiltelefon få hvile i fred i en krok i vinduskarmen. Rett under tomatplanta som henger med bladene fordi den er tørst. Der kan elektronikken få ligge i noen dager mens husbonden kjenner på sakte liv.

Og sovner på sofaen. Bare sovner uten pes om at han må stå opp igjen om et gitt antall timer. Å sovne på sofaen når man har fri, det er en av de ypperste former for luksus. Å sovne på sofaen til ei spilleliste av sløv, skranglete, dampende, midnattsblå deltablues. Og våkne igjen klokka 04.13 i pur erkjennelse over at man sovnet fra tannpussen. Mens Lightnin’ Hopkins synger Mojo hånd.

Da er det fri. Helt fri uten et snev av tid som må passes. Og hvorfor skal man egentlig passe den, tida passer seg fint sjøl, ser det ut til. All min erfaring tyder på at tida lever mer regelmessig enn meg. Sjøl når den har fri. Tida bare kommer og kommer, sant. Og det gjør den uansett.

Det har hendt, om jeg har sovnet på sofaen, at jeg har våknet og følt at jeg var på en annen planet. Det var da vitterlig mørkt ute i stad. Hvorfor er det lyst nå? Hva har skjedd? Og så stirrer jeg rett inn i øynene til et rovdyr. Pus. Kattskinnet har nemlig også vært på sofaen, men hu har våkna før husbonden. Nå sitter hu der. Og stirrer. Og synes matfar ser rar ut med høyt hårfeste i måneskinn.

LES OGSÅ: Ønsker du å lese mer God Dag? Her finner du alle spaltene vi har lagt ut de siste månedene

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00