Alle som har kjøpt seg et par flunkende nye Doc.Martens-sko veit hva gnagsår er. Tunge såler, stivt skinn. Det er ei pine.

Men den er forbigående! Enten du løser det med å lide deg gjennom noen dager med bare føtter polstret i Compeed, eller du sverger til våte ullsokker for å forme skinnet etter egne bein; det blir bedre. Og etter ei stund blir det så bra at du aldri kan kvitte deg med skoa. De føles som en medfødt del av deg.

Jeg kjøpte mitt første par som folkehøgskoleelev i 1993, mitt andre i Dublin to år etter. Jentegjengen på studietur med Høgskolen i Telemark, avdeling Bø, besøkte skomekka – en toetasjes butikk dedikert til skoklassikeren med røtter tilbake til andre verdenskrig, men «made in England» siden 50-tallet, løftet til ikoniske høyder på 70-tallet og omfavnet av grungegenerasjonen på 90-tallet.

Har du latt den gule sømmen omkranse føttene veit du at det å ta på et par godt inngåtte Dr.Marten-sko er som å komme hjem. Du smetter beina nedi – og der lander undersåttene, på senger så personlig tilgått og passe til akkurat deg at det i alle fall er helt umulig å la skoa gå i arv. For hvem har tærne plassert akkurat der du har? Hvem får hælen til å lage akkurat så djup grop i skinnsålen og fotbuen under til å hvile med eksakt riktig trykk mot bunnen av skoen?

Lik det eller ikke. Du blir ikke kvitt disse skoa. Lissene kan kanskje ryke, de vil rope etter skokrem, men du kan ikke kaste dem. Og denne uka sikret jeg meg tjue nye år ved å fikse ei hempe for 150 kroner hos Hamar Sko-rep. Du går inn døra, bjella plinger og eimen av skinn og impregnering omslutter deg. «Da varar dom ei stønn tel», sier skomakeren. Og hun veit det; kvalitet går aldri av moten.

Anne Ekornholmen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.