Her ved morgenkaffen i det splitter nye året, er det godt å kunne konstatere at en allerede på dette stadiet er kommet langt på vei med å gjøre året nesten så vellykket som det går an. For til kaffen sitter vi med nyheten fra slutten av det gamle året om kaffens gode virkning på kropp og sjel.

Folk som drikker tre til fire kopper kaffe om dagen, har større sjanse for å ha god helse enn dem som unngår kaffen, viser en studie gjort i Storbritannia. De har tatt for seg materiale fra 200 tidligere studier av kaffens effekt, og slår fast virkninger som lavere risiko for hjertesykdom, diabetes, leversykdom, demens og enkelte former for kreft.

Idet vi går løs på den andre koppen, leser vi også at det er lyse utsikter for helsen blant hedmarkingene. Ifølge den årlige kaffeundersøkelsen, ligger vi helt i toppen for kaffetørst hos nordmenn. Hele 79 prosent av oss drikker kaffe hver dag. Og det er 27 prosentpoeng over Østfold, der tallet er kun 52 prosent. 84 prosent i Hedmark drikker kaffe mer enn tre ganger i uka.

Så kommer den dårlige nyheten, idet vi starter på den tredje koppen. Det er viktig med godt renhold av kaffetrakteren. Men der er vi på den desiderte bunnen. Kun 16 prosent av oss rengjør trakteren så ofte som annenhver uke, som er anbefalingen fra bransjehold. Det er ti prosentpoeng under landsgjennomsnittet, og milevis bak folk i Troms, der nesten halvparten av befolkningen rengjør annenhver uke.

Så hva kan vi trekke av lærdom ut av dette? Kanskje kan vi dra det med oss nå som vi i det nye året skal ta fatt på strevet med å bli innlendinger. Det viktigste både opplendinger og hedmarkinger trolig kan bidra med, er å komme fram med det vi er gode på. Siden Hedmark ligger dårligst an når det gjelder rengjøring av kaffetrakteren, får en tro at opplendingene har noe å lære oss der. Og så kan vi gjøre opplendingene friske og sunne ved å lære dem kunsten å drikke mye kaffe. Kunne ikke dette være en bra start for utviklingen av det nye Innlandet?

Arnt Olav Velten

974 24 739 / ave@h-a.no

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.