Sa hun og flyttet til England for å sikre seg veterinærutdannelsen.

Her hjemme fikk hun for dårlige karakterer i nynorsk og ble derfor ikke kvalifisert til yrkestittelen. Ikke bare ville hun ha nynorsk sendt til Helvete, på den heilnorske internettsiden Facebook ba hun like godt til gode guder om at karakterer og eksamen i nynorsk måtte fjernes, og innrømmet i samme slengen at hun i sin tid var så forbannet på sidemålet at hun brente ei bok av Ivar Aasen på bål i hagen sin.

Ja, ja. Vi har alle vårt. Åpenbart kjendisveterinærer også. Hvordan det vil stille seg når en nynorsktalende husdyrbonde ringer veterinæren og klager sin nød over den vomsjuke kua han har stendi uppi fjose, det veit me ikkje, men forhåpentlig vil yrkesstoltheten overskygge språklige forskjeller. Kua snakker uansett ikke norsk, så vidt vi vet. Mø høres ganske internasjonalt ut i våre ører, i hvert fall.

Legendariske Kjell Bondevik, som i klartekst talte nynorsk fra alle talerstoler, inkludert Stortingets, gjorde seg sjøl språklig udødelig med det klassiske utsagnet: – Eg er djupt såra og vonbroten! Han sa de bevingede ord etter en opphetet disputt med Senterpartiet i 1971, men sitatet lever fortsatt godt enda det altså ble uttrykt klart og rent på klingende nynorsk flere tiår tilbake.

Vel vel. Hadde jorda vært flat som ei pannekake, kunne vi drysse litt sukker på og spise den til middag. Eller hvis månen var en gul ost, trengte vi bare et rundstykke å legge den på så kunne vi ete den også. Da hadde neppe språkdebatten levd mye lenger her oppe på berget …

Ha en norsk helg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00