Med et eggeglass i den ene hånda, pinsettgrep og en konsentrert mine lå jeg sammenkrøket på gulvet med stjerten i været. Kalenderen vist 20. dag jul. Jeg var seks år og hadde fått min første betalte jobb: som barnålplukker.

Juletreet hjemme hos mormor og morfar var kastet på dør. Stuegulvet var støvsug, men på ingen måte barnålsfritt. Jeg var ikke vond å be da morfar tilbød engasjementet. Han lot meg velge mellom fastlønn og akkord. Avtalen som ble framforhandlet, var grei: Jeg skulle få ti øre per barnål. Hovedinntektskilden min på dette tidspunktet sånn i det daglige var tannfelling, så prosjektet luktet big business.

Morfar satt i godstolen og la kabal. Han la alltid kabal. Mormor trippet rundt på kjøkkenet mens hun nynnet på «Youngstorgets basar». Radioen sto på P1. Og jeg lå på stuegulvet og plukket.

Bak det ene sofabeinet lå en gullgruve. Her hadde ikke støvsugeren kommet til skikkelig. En liten haug ble sopt sammen og lagt i eggeglasset. Jeg løftet på gulvteppet. Nål for nål ble pillet opp fra parketten. Min fire år yngre bror ble også forsøkt vervet til Norsk Barnålplukkeres Forening, men toåringen hadde ikke helt dreisen på det.

Morfars kabal var ferdiglagt. Eggeglasset var fylt. Mormor kom ilende til og bredde en serviett utover stuebordet, der barnålene nå i samarbeid mellom oppdragsgiver og arbeidstaker skulle telles opp. De ble lagt i hauger på ti og ti, én krone per haug.

36 kroner og 40 øre var resultatet. 364 barnåler støvsugeren ikke hadde fanget opp. Storfornøyd med egen innsats kunne jeg puttet pengene på sparebøssen med påskriften «Jeg sparer til min første million». Dit er det fortsatt et stykke igjen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.