Skiltet var rødt og blått på hvit bunn. Fire bokstaver. Fina-stasjonen sør for Moelv hadde vaskehall for håndvask av bil, kassettstativ og den første pølsegrillen jeg noen gang så inne på en bensinstasjon. Veggene på innsiden var kledd i oransje og gul respatex, og det lukta bensin, diesel, vaskemidler og kaffe.

Men det er det neonskiltet jeg husker best. Trekantet, men med runde hjørnet. Et våpenskjold preget av et oljeselskaps logo. Vi pleide å parkere sykkelen mot den grålakkerte metallfoten som var boltet til betongfundamentet. Da det var mørkt så kunne du se de fire bokstavene speile seg i Øglands påkostede sykkellakk. Da det regnet så kunne du se bokstavene liksom renne bortover asfalten og speile seg i vatnet. Til og med om vinteren, da vi enten sparka eller gikk med tunge vintersko, så lyste Fina-bokstavene mot snøen. Rødt og blått.

Det er en snodig greie hvordan hodet lagrer små detaljer. Jeg kan parkere bilen min om morgenen, gå på jobb og så åtte timer senere knapt huske hvor bilen står. Men jeg har helt klare bilder hvordan et neonskilt på en bensinstasjon på et tettsted så ut tidlig på ’80-tallet. Jeg kjøpte for øvrig noen av mine første kassetter samme sted. De var montert i et sånn rack som du kunne bla i, og det lød en hard, kald lyd blandet av metall og plast da kassettcovrene og metallet klasket mot hverandre. Jeg trur både Born to run og Brothers in arms ble med hjem fra den bensinstasjonen. Begge har grønn prislapp det står Fina på. Og hvis man borer nesa godt inn i kassettetuiet, så innbiller jeg meg at det går an å kjenne den eimen av kaffe og diesel. Neonskiltet er borte. Det er mulig betongfundamentet fortsatt sitter i bakken der. Kassettcovrene er ripete og matte. Og ikke engang regnet kan lenger speile de fire bokstavene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.