Husker du negativene? Disse gjennomsiktige remsene som fort kunne krølle seg og som var selve forsikringen for at bildene du tok var sikre, selv om originalene skulle bli ødelagt. De lå der i en egen liten lomme i pakken hvor bildene lå i en enda større lomme. De mest strukturerte la negativene i bankbokser eller brannsikre hvelv i påvente av å kunne brukes igjen. For oss andre ble de liggende i den lille lommen.

Når jeg tenker meg om så fikk jeg sjelden bruk for negativene, bortsett fra de gangene jeg brukte dem som «briller» når det var solformørkelser eller kometer, eller noe sånn. Jeg husker ikke helt hva vi så på, men jeg husker vi sto der hele familien med disse negativene foran øya, mens vi skulte på et eller annet på himmelen.

Husker du den følelsen det var å hente negativene?

Eller, det var jo ikke negativene du hentet, men bildene. Bilder du ikke ante hvordan så ut. Bilder du ikke ante var skarpe, eller ødelagt. Man hadde kanskje en viss formening om hvordan bildene så ut, men jeg husker aller best den spenningen da fire-fem ungdommer satte seg ned og åpnet pakken fra festen forrige helg, og hvor vi sammen bladde oss gjennom bunken mens vi lo og kjente på flauheten. Vi fordelte bildene og limet dem inn i album. Noen, det var kanskje aller mest jentene, klippet i bildene og laget de reneste storymodes ut av det, med tegnede snakkebobler og mye annet.

Vi andre, i alle fall meg, klippet gjerne til nød ut hodet og ansiktet til den søteste jenta fra festen, og plasserte henne godt gjemt i lommeboka.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.