Hun kom tilbake fra vinterferie med et hemmelighetsfullt smil om munnen. Paraplydrinkene var så vidt svelget unna. Hun hadde stjerner i øynene og gyllenbrun hud. Vi bodde på internat sammen, fire jenter. Hun med det drømmende blikket hadde vært i Portugal på ferie.

Vi andre ble litt overrasket da Portugal-fareren etter noen få timer på norsk jord spurte om noen av oss andre ville være med på biblioteket en tur. Hun var egentlig ingen lesehest; hun var mer glad i å ligge og dorme. Men nå var det noe hun skulle hatt tak i, og det så brennkvikt at ingen av oss rakk å få på oss skoa engang før hun var ute av døra. En halvtime senere kom hun tilbake med en stor boks, halvveis gjemt under jakka.

De neste dagene satt hun inne på internatrommet sitt, innerst i gangen. Ingen av oss skjønte helt hva hun holdt på med, men vi hørte lyden av kassettbånd som ble spolt fram og tilbake. Innimellom mumlet hun noe uforståelig. Hun spolte og mumlet, og spolte, og mumlet.

Vi forsto ikke hva hun sa, men vi var ikke dummere enn av vi klarte å legge sammen to og to: Det var naturligvis et språkkurs, på kassett, hun lyttet til. Hun var i ferd med å legge om til portugisisk, i beste «Love Actually»-stil. Sånn skulle hun kapre ferieflørtens hjerte.

Etter en uke ved kassettspilleren kom hun ut i stua. «Escute e repita» sa hun, litt resignert, før hun slang seg ned på sofaen. Vi ba om en oversettelse. Kanskje var det en kjærlighetserklæring hun hadde lært seg, tenkte vi. «Hva escute e repita betyr? Det betyr lytt og repeter …» sukket hun og trakk pleddet godt over hodet.

Det var så langt hun kom. Både med kassettkurset og med portugiseren.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00