Du hører sikkert til dem som har ligget våken en kveld og hørt summingen av en mygg. Dette lille irritasjonsmomentet som har egenskaper til å holde oss våkne i timevis. Ikke er den mulig å få tak på, heller. Begynner du å slå etter den, flytter den seg bare litt lenger unna. Og lykkes du i jakten, finnes det alltid en til. Denne lille plageånden som i følge en amerikansk meningsmåling er hele sju prosent mer upopulær enn Donald Trump. Du kunne sikkert ønske at den var borte for alltid.

Du har kanskje satt deg ned på ei tue for å nyte matpakka og innholdet i termosen under en fin tur i skogen. Du har knapt nok fått satt deg før svermen er over deg. Svermen av pågående små dyr. De er alle steder, på hendene, i håret, i ansiktet, i nakken, ja til og med oppe i kaffekoppen. De er som en sky rundt deg. Du tenker kanskje: Når det kan være så mange akkurat her, hvor mange mygg finnes det egentlig i hele verden? Og du ønsket sikkert at all verdens mygg var borte for alltid.

Så leser vi siste nytt fra forskingen. Kanskje vil det snart være mulig å utrydde all mygg i verden. Ved å ta i bruk genteknologi vil en kunne utstyre myggen med et slags selvmordsgen som gjør at mygglavene dør før de når voksen alder. En metode det forskes på er å utstyre mygg med en såkalt gendriver som sørger for å spre en mutasjon som er programmert til bare å lage nye hanner. Det er hunnene som fører slekta videre, og dette vil dermed være med på å utrydde myggbestanden.

Så skal vi vel være med på å rope hipp hurra, og se fram til en verden fri for mygg. Jo, men det er to-tre problemer forbundet med det: For det første er det en stor risiko ved å slippe en mutasjon løs i naturen. Myggen spiller også en viktig rolle i økosystemet som mat for fugler og fisk. Men et større problem for kaffekosen ute på tur: En myggtype sørger for at vi kan lage sjokolade ved å spre pollen fra kakaoblomsten. Skal vi kanskje bære over med litt myggplage likevel?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.