Multa er moden. Eller er den egentlig det? Det strides de såkalt lærde om. Og «de lærde» i denne sammenhengen er alle dem som vet om et sted der det pleier å være noe å finne, og som for alt i verden ikke ønsker at noe skal finne vegen dit og komme dem i forkjøpet den dagen bæra står der lys rosa, saftig – og moden. Hemmeligholdet er en gammel kultur som ikke skal brytes. Men nå skal jeg fortelle hvor jeg fant moden multe i forrige uke.

Vi hadde forberedt oss godt til turen. Solid niste for å klare en lang dag med plukking på blautmyrer og inne i tette kratt. Smørbrød med hjemmelagde karbonader, tomater og agurk og en pose med tørket frukt og gulrøtter. Og kanner med kaffe, med kjeks og sjokolade som tilbehør. Rent vann til å opprettholde væskebalansen var å finne i nærmeste fjellbekk.

Vi tok vegen nordover på riksvegen, et par timers kjøring hjemmefra. Og så tok vi av til høyre i krysset der elva går nesten inn til vegen. Du må passe godt på at du tar av den riktige sidevegen sju-åtte kilometer lenger opp. Derfra er det strake vegen den neste drøye mila, fram til et sted der det er mulig å parkere to biler.

Der starter gåturen. Først er det bratt og steinete gjennom småskogen. Det gjelder å passe nøye på hvor en setter ned foten. Etter hvert åpner terrenget seg, bjørkeskogen blir mer glissen, lavere og mer knudret, og du skimter deler av snaufjellet og ikke minst de store myrområdene der «skogens gull» skal hentes inn og havne i de to 10-litersbøttene som hver av oss har med. Blir dette for lite, har vi alltids med oss matbokser. Etter nye minutter vil du være framme og kan sette fra deg sekken. Så her har du fått hele beskrivelsen for hvordan du finner fram.

Og akkurat der sto multa i all sin prakt, rosa, saftig og fullmoden. Det var bare å forsyne seg av det som myra hadde å by på. Og du legger vel merke til at jeg skriver multa – i entall.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.