Munter og motivert troppet jeg opp til en bandøving i Ottestad. Lite visste jeg om at denne kvelden skulle forandre livet mitt.

Bandet hadde nemlig ikke tenkt å øve; de skulle i stedet spise rekesmørbrød. Som seg hør og bør, fikk også jeg tilbud om mat. Hjertet mitt gjorde et byks før jeg nølende svarte ja. For normale folk ville sikkert ikke et rekesmørbrød vært noen trussel, men jeg hadde en flau og ubehagelig hemmelighet: Jeg hadde aldri i hele mitt liv skrellet en reke. Ja, heter det egentlig å «skrelle en reke»? Jeg aner ikke. Gjennom hele oppveksten var det nemlig alltid pizza til oss ungene når opphavet spiste reker. Dette fungerte egentlig veldig bra, så det fortsatte helt fram til så sent som i fjor.

Nå var derimot alvorets time kommet. Mens de andre rensket og pillet og slafset, satt jeg og pirket borti ei dvask reke på tallerkenen. Der lå den og kikket olmt på meg, med øyne og skall og værhår og gudene vet hva. Jeg følte meg fanget i trålposen. «Det er bare å hive innpå», antydet sidemannen. Slukøret knakk jeg sammen og innrømmet at reker var noget uvant for meg. «Er du helt noldus?», lo de voksne. – Komplett noldusfestival, måtte jeg skamfullt vedgå. Det ble mye latter, men jeg fikk et lynkurs i rekens anatomi, og etter en halvtime var jeg noenlunde utlært. Jeg hadde da klart å fylle to skiver med til sammen tre reker. Vertskapet anbefalte store mengder rå løk, chili og aioli til. En ganske potent kombinasjon, skulle det vise seg. Så potent at jeg fem timer senere bråvåknet jeg med tidenes verste ånde; så ille at jeg ikke klarte å sove mer den natten.

Det er sikkert stas å være voksen, men det var søren meg mye enklere å være barn og spise Grandis. Der var det tross alt bare paprikaen som skulle renskes vekk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.