Vi har bak oss en uke med de store avskjedene, de store ordene og de mange tårene. Og ikke minst de mange utnevnelsene for evigheten. Det er lett å bli sittende og fundere litt over hvor lekende lett det iblant kan være å oppnå status som legende, ikke minst innenfor musikkbransjen og sportens verden.

Går vi til oppslagsverkene, blir vi fortalt at «en legende er en historie som er blitt fortalt i mange år, kanskje tusen eller mer. Historiene gir seg ut for å være sanne, men ingen kan si med sikkerhet hvorvidt de er sanne eller ikke. Kanskje bygger de på noe som virkelig har skjedd og kanskje ikke.»

Altså: En legende er noe det ikke er mulig å ta på. En legende er kanskje noe som bare er oppdiktet. Det er det ikke mulig å sjekke. Det er noe som er fryktelig gammelt, og i alle fall ikke levende. Den snakker ikke til oss på direktesendt TV, slik som Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen.

Noe ganske annet kan det være med Lill-Babs. Hun har ikke kunnet snakke til oss i såkalt beste sendetid den siste uka. Hun døde. Men vi vet jo godt at hun har levd. Det har mange av oss kunnet sjekke ut i løpet av vinteren. Vi har både sett og hørt henne i høyst levende liv i Romedal.

Som nevnt har den siste uken vært viet de store avskjeder. I Alta har det vært NM på ski, årets siste mesterskap. Her lokalt er vi i ferd med å sette punktum finale for ishockeysesongen. Nyhetene fra Alta forteller oss at vi der kanskje har noe som minner om en legende. Noen har kanskje hørt sagnet om at skiløpere fra Hedmarken har vunnet NM-gull på ski. Det skal visstnok være lenge siden, og sett ut fra helgens resultatlister virker det ikke helt sannsynlig.

Da kan vi heller benytte anledningen til å hylle våre naboer i nord. Der er de ordentlig gode til å gå på ski. Det ble et nytt NM-gull til Lillehammer. Men helgen gir oss en ny grunn til å fundere litt. Hvorfor i all verden bruker Lillehammer ski også når de spiller ishockey?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.