Fyren hadde akkurat prøvekjørt bilen min, et dråg av en stasjonsvogn. Det lyste lang veg at interessen for å overta doningen ikke var spesielt stor, forståelig nok. Men han sa ikke det. «Jeg skal tenke på det», sa han.

Det er sånn vi sier, vi som ikke får oss til å si nei. Og det gjelder nok faktisk de aller fleste av oss. Har vi fått demonstrert en avansert drill, et kostbart stereoanlegg eller et fancy badekar av en ihuga selger, sitter det langt inne å si «nei, ellers takk, dette skal jeg ikke ha». Vi hevder isteden at vi skal tenke på saker og ting. Og det gjør vi da heldigvis ikke, for hadde vi snakket sant, hadde det vært voldsomt mange folk der ute som gikk og grublet på utrolig mye rart.

Meg selv inkludert. Hver gang jeg har vært i en butikk og fått så mye hjelp at jeg føler meg forpliktet til å kjøpe noe jeg slettes ikke trenger, kanskje i utgangspunktet heller ikke hadde tenkt at jeg skulle ha, hevder jeg at jeg skal fundere på saken. Men i grunnen er jeg stort sett ganske ferdigtenkt i det jeg snur ryggen til selgeren og puster lettet ut over at jeg kom meg unna med en liten, hvit løgn. En litt mildere, og desto mer forvirrende, måte å avslå noe på. «Nei takk» virker så hardt, for man vil da ikke skuffe disse selgerne heller.

Det eneste som overgår sånn tenking tidlig og sent, er de som skal sove på noe. Som tror ekteskapelige floker eller feider med svigermor blir bedre etter en natts søvn. Jeg har hørt det selv også når noe butter imot og jeg ikke helt vet hvilket bein jeg skal stå på, at «du får sove på det». Men har du en bekymring du går og funderer på, så ta den da for guds skyld ikke med deg til sengs!

Da er det faktisk bedre å tenke på det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.