All ære til Kong Haakon. Han som sa nei og alt. Men med respekt å melde – konfekt kan Olavs far umulig ha hatt særlig greie på. Hadde han det, ville vel ikke sjokoladen hans behøvd å komme med eget advarselshefte inni.

Saken var at søster og svoger hadde bryllupsdag. Ikke noe som står veldig høyt på markeringskalenderen i slekta, men med en konfekteske stående igjen etter jula, var dette en passende anledning å få omsetning på sjokoladen, før alle bitene ble hvite. Den store esken kom på bordet etter en felles middag. Pent presentert, det skal den gamle danske ha. Kongelig rødt, med hvit plastpappdyne over sjokoladebitene, skrifttyper i gull og et plastfat i sober mørkebrun, som leverer bitene i pene former. Men hva med innholdet – er det ikke litt lite … folkelig?

Nå er jeg slett ikke den som spytter i glasset når sjokolade er i omløp. Opp gjennom barndommen har jeg spist min andel mokkabønner – alltid like skuffet over at den gule esken hos bestemor ikke var kremtopper. Men til og med diabetikersjokoladen hun hadde i nattbordskuffen fikk bein å gå på når vi barnebarna ikke fant ekte sukkervarer.

Og nå dykket unger og voksne ned i syltet kirsebær, mandarinessens, kremet eggelikør og cognacmarsipan. Med rift om det lille kremmerhuset i gullpapir. Og om bruksanvisningsheftet vi bruker som ren advarsel; hva bør pysete smaksløker styre unna? Kan vi unngå flytende alkoholkjerne og for høy kakaoprosent?

Mannen trenger vedlegget som helseguide, for å se om noe er spiselig for en hasselnøttallergiker. Dermed passer vi som hånd i hanske, siden jeg mener kubene med rein sjokolade og ei hel nøtt inni er den eneste biten Kong Haakon virkelig lykkes med.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.