Det må være kjipt å være klovn i disse dager. Jeg mener altså en snill utgave av rasen. En som jobber på sirkus eller som livnærer seg selv på å lage finurlige figurer og dyr ut av ballonger. Eller klovner som drar i barnebursdager for å underholde små barneansikt. For det har blitt farlig å være klovn.

Coulrofobi er betegnelsen på en irrasjonell og overdrevet frykt for klovner, og av en eller annen grunn finnes det en del, også voksne, som har sterk angst for klovner. Faktisk har visstnok én av sju et snev av coulrofobi. I alle fall påstår Wikipedia dette.

Mange fikk nok styrket sin klovneangst tidlig på 90-tallet da Stephen Kings roman «IT» ble filmatisert. Den omhandler en livsform som gjør seg om til den sadistiske klovnen «Pennywise the Dancing Clown» som rett og slett lokker til seg unger og dreper dem.

Av en eller annen grunn har det nå, 16 år etter filmen, blitt populært blant ungdommen å kle seg ut som Pennywise, bevæpne seg med balltre eller kjøttøks, og skremme livsskitten ut av folk. Noen tar også til motmæle, blant annet turgåeren med propp i øret som slo til en innpåsliten klovn som plaget ham, og selve slaget ble langet ut med politiets velsignelse.«En klovn fikk seg et berettiget slag da han skremte en turgåer som gikk med musikk på ørene i Fredrikstad», meldte politiet på Twitter.

Og det er her min bekymring ovenfor landets ordentlige og snille klovner kommer inn. De kan jo nå risikere å bli slått ned eller jaget av en mobb på sin veg til det nærmeste sirkuset. Ingenting er vel mer trist enn en klovn uten scene?Så ungdom: Hold dere til Pokémon, og la klovnen være i fred.

Stian F. Steinsvik

Les også
DEBATT Er mandag en sånn «starte på nytt»-dag for deg?
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00