Husker noen Don Quijote? Eller El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha som han egentlig het.

For mange av oss var han en ekte helt, for flere var han en like ekte antihelt.

Det sies at Miguel de Cerevantes Saavedras prosaverk i to deler fra begynnelsen av 1600-tallet er verdens nest mest leste bok – etter Bibelen.

Den geniale sammensmeltingen av absurd komikk, sosial og litterær satire og et herlig harselas over datidens populære ridderromaner har inspirert senere store forfattere som blant annet Dostojevskij og John Irving.

Og hva er det som gjør at det er grunn til å trekke fram denne 400 år gamle romanen på en ganske alminnelig tirsdag morgen i juni? Jo, den har fått ny aktualitet...

Men først noen ord om hovedpersonen Don Quijote, også kalt ridderen av den bedrøvelige skikkelse.

Han forleser seg på datidens populære ridderromaner i en slik grad at han mister evnen til å skille mellom dikt og virkelighet. Han bestemmer seg for å bli ridder, og velger en av landsbyens bønder, Sancho Panza, som sin ridder. Sammen drar de ut for å bekjempe verdens ondskap.

På sin ferd på gebrekkelige øket Rosinante møter den innbilte ridderen på mange innbilte utfordringer og prøvelser. Mest kjent og omtalt er hans utrettelige kamp mot vindmøllene. I hans forskrudde verden er de blitt til farlige kjemper.

Og vi leserne har i 400 år ledd hjertelig av noe så absurd som å drive kamp mot vindmøller.

Men plutselig har det nå skjedd ting som kan snu verden litt på hodet. Plutselig er vindmøller blitt et hett debattema. Vindmøller er blitt sak i lokale kommunestyrer, der folk som har gått til kamp mot vindmøllene truer med rettssak og forfølgelse.

Det har vært tema på flere av årets politiske landsmøter, og HAs debattsider har vært hjemsøkt av vindmøller. Og «storm om vindkraft», «frisk bris mot vindkraft» og «vindkraftmotstand i vinden» har vært titler i tabloide medier.

Men hva har så dagens kamp mot vindmøllene å gjøre med Don Quijote? Sannsynligvis overhodet ingen ting. Men et artig sammentreff var det jo lell.

LES OGSÅ: Flere God Dag-striper finner du samlet på denne siden

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.