Ingen av julegatene på Hedmarken høstet terningkast 6 i HA i år. Dermed en noe laber inngang til årets julehandel, om en bruker det som en målestokk. Men det er også andre tegn i tiden som tyder på at det kan bli et langt lavere utbytte av årets julefeiring, både for den ene og den andre.

Torsdag kom det nemlig sjokkerende tall fra Statistisk sentralbyrå. Nordmenns shoppinglyst hadde sunket med 0,2 prosent den siste måneden. Dette ga umiddelbart utslag på den norske kronen. Den sank i verdi ned mot nivået den var på under finanskrisen i 2008. Det er en trussel i seg selv mot julehandelen. En svakere krone gjør det dyrere for Kari og Ola Harryhandler å dra over grensa for å handle. Det vil gi færre og dyrere julepresanger fra Strømstad. Og hva er vel vitsen med å kjøpe juleribbe for 29,90 svenske kroner når du må ut med hele 29,80 norske kroner?

Det er ikke rart at pessimismen stiger. Svakere krone på grunn av laber julehandel, kan gi enda svakere krone og som følge av det igjen enda dårligere julehandel. «Norsk juleindeks», de som måler julestemningen her i landet fra dag til dag i julestria, kunne like før helgen melde om at julestemninger var på 38 prosent. Og det var en nedgang på to prosentpoeng fra dagen før. Og det er hos oss på Østlandet at det er mest julestemningstørke i øyeblikket. Det har sikkert en sammenheng med vår korte avstand til det langt dyrere svenskeflesket.

Enda mer betenkelig er det at hele 84 prosent i en meningsmåling utført av et seriøst meningsmålingsinstitutt slår fast at julenissens eksistens er bare tull og tøys. Kan det bli noen jul av slikt? 10 prosent slår derimot fast at nissen helt sikkert finnes. Og en liten trøst i en periode da vi menn kommer dårlig ut i flere sammenhenger, er at i dette tilfellet er menn klart i flertall. 14 prosent av oss mener å kunne slå fast at nissen helt sikkert finnes.

Så vi går nok mot en julaften uten det helt store oppsvinget. Vi får stole på at det blir nytt slips på bestefar også i år. Men trolig blir det et som er noe smalere.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00