I det øyeblikket en litt for tung handlepose skar seg ned i venstre håndflate, og høyrehånden famlet etter lommeboka i håp om å få gjort kål på enda noen hundrelapper, kjente jeg den komme: Julefølelsen.

Vi innbiller oss gjerne at den knytter seg til snø, surkållukt og Prøysen, men nei: Julefølelsen kommer når du minst venter det. For meg seg den inn der jeg sto i kø på CC – varm, blakk og sliten – med altfor mange bæreposer, altfor fulle lommer og ikke minst altfor varm jakke. Ut av høyttaleranlegget strømmet en irriterende jule-hit. Skingrende handlevogner og barn og foreldre som vrælte om kapp konkurrerte om topp-plassen på desibelskalaen. Skjerfet klødde, og kunden foran skulle betale med småmynt. Det dugget under boblejakka.

Bare innspurten gjenstår nå. Min håndtegnede timeplan, et stramt regulerende tidsskjema, viser at jeg i dag skal gjennom et slags pre-jul-triatlon. Dagen bør blant annet resultere i et par bokser med presentable julekaker.

Helt siden 2013 har den samme pepperkakeoppskriften vært i bruk, og like mislykket blir resultatet hvert eneste år, nemlig. Det spiller ingen rolle om vi stikker ut menn, griser eller stjerner, for alt bare svulmer opp og renner utover som ugjenkjennelige kakeklumper uansett. Jeg skjønner jo at det er noe muffens med avskriften, men så er det dette med tradisjoner, da. Nå begynner disse totalt mislykkede julekakene å bli en innarbeidet vane, og felling av noen ukvemsord foran stekeovnen bidrar også på sitt vis til å sette stemningen.

De batteridrevne LED-lyslenkene ute har tatt kvelden allerede før den store kvelden, men mye tyder på at det blir jul allikevel. Det er bare å ta på seg en litt for varm jakke og rusle inn på et litt for oppjaga kjøpesenter med noen litt for tunge poser. God jul!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.