Så dukket det igjen opp, dette rare uttrykket. Avisa Nationen hadde forleden utstyrt sin lederkommentar om dramaet rundt justisministerens samboer med tittelen «I grevens tid». Grevens tid, ja. Er det egentlig noen av oss som har tenkt så mye over hvem denne greven vi snakker om er. Men en liten leteaksjon setter oss i alle fall på noen spor:

Og som vanlig er meningene delte, og vi skal enten til Sverige eller til Danmark. Først Danmark: Noen mener uttrykket stammer fra Kristoffer av Oldenburg som var leder under den såkalte Grevefeiden (1534-36). Det er altså han som er greven i dette uttrykket. Opprinnelig ser det ut til at det bare har betydd «på den tiden grevefeiden foregikk». I en ordbok om det gamle danske språket står det et sted at «her ligger fru Anna Holgers, som de slo i hjel i grevens tid.»

Går vi over til Sverige, ser uttrykket ut til å komme noe bedre ut. Her blir det hevdet at det var grev Pär Brahe som er opphavet. På hans tid var det ganske godt å leve i Sverige, spesielt i grevskapet Gränna. Men det skulle komme dårligere tider. Da greven døde ble alt så mye verre, og folk kom etter hvert til å minnes grev Brahe ved å kalle den korte tiden før en endring til det verre skulle komme for «i grevens tid».

Senere har uttrykket fått en endret betydning. Noen mener det betyr å komme i rett eller heldig tid, i et heldig øyeblikk slik at man oppnår noe eller forhindrer noe. Andre mener det kort og godt betyr å komme i siste øyeblikk.

Så da er vi vel akkurat på det rette sporet. Dette er de aller siste ordene som blir skrevet i denne tidsdagsavisen. Nå venter nattvaktsjefen på at det siste punktumet i avisen skal bli satt. For etter henne står trykkerne klar til å sveive ut 20.000 eksemplarer, og avisbudene skal ut til dere som står og venter ved postkassene. Så derfor blir også tittelen på denne lille kommentaren: «I grevens tid».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.