Tenk deg en god sommerkveld på fjellet. Du har trukket tre fine fjellørreter, tent bål og funnet fram stekepanna. Om litt følger et herlig fiskemåltid. Men vent nå litt! Er ikke noe du har glemt? Du må først ta fram mobilen og skanne ansiktet til fiskene. Og resultatet må du sende inn til fiskemanntallet for å få fiskene registrert som døde. En fullstendig urealistisk situasjon? Langt ifra.

For nå leser vi at forskere tumler med ideer om at det skal gå an å få til en ansiktsgjenkjenning av fisk, for å kunne kjenne en fisk igjen fra en annen. Det skal settes ut kameraer i områder der det lever fisk. Bilder fra disse kameraene blir så sendt til antenner og matet inn i datamaskiner og tolket av avanserte algoritmer. Men hvorfor det, da?

For forskere er det iblant nødvendig å kunne telle antall fisker som beveger seg i et område. Men det er et stort problem som gjør en slik telling usikker. Det er ikke mulig å kunne slå fast om en kanskje har telt den samme fisken flere ganger. Nå vil en altså kunne slå fast at makrellen Per Hansen fra Høgsfjorden i Rogaland har passert telleapparatene tre ganger eller om laksen Line Jensen fra Trøndelag har tatt seg en utflukt og blitt registrert på steder hun ikke burde vært.

Dette skal gi nye muligheter for forskerne, som slipper å plage fisken med å bli tatt opp, merket og satt ut igjen. Nå kan man bare bruke manntallet for å registrere hvor hver enkelt fisk til enhver tid befinner seg.

Men tilbake til den fine sommerkvelden på fjellet. Kanskje slår du en mygg eller femti mens du rapporterer inn de døde fiskene. Og du undrer deg litt over hvor mange mygg det egentlig finnes i verden. Kanskje blir det snart mulig å svare på det også. Går det an å skanne fiskene i vannet, burde det vel også gå an å skanne myggene i lufta. Men vil det finnes nok navn til alle? For vi må vel spare igjen noen navn også til når knotten skal få sitt eget manntall.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.