Svart kalott, grå dress, kannikrød bringe, kvite ordensband på vinga, krum naserygg. Gud velsigne alle fugla, men dompapen er grommest, nå daga blir korte og kvite, og vi stunder etter fargeklatter. Vår vinterblomme med vinger, en dott varme i alt det frosne. Har du sett noen som kler  fugleband bedre? Mot dånende desemberhimmel og snø?

Dompap og nek. Det fineste vi har ute nå. Så pussig at begge har blitt skjellsord. Du veit; Hvis hu er litt av et nek, og han er en skikkelig dompap spås de ei buklete framtid. Men i alle dompapens dage, hvorfor det? Neket lever vi av, dompapen gir oss livslysta tilbake. Likevel har begge blitt synonym for fehode, ignorant, narr, pappskalle og dummenikk, som svarteper i  tilværelsens vekslende spill?!! Slutt med det. Kall meg dompap, så blir jeg glad!

Pyrrhus pyrrhus er både pen og praktisk. Veier  akkurat et gram eller to for mye til å kunne sendes som standard julebrev, men tar jobben sjøl. Flyr ubedt til noen du er glad i, sitter og rødmer i et julenek nær dom,  blank i øya, like trofast på et brett ved vinduet på  aldershjemmet, som i førjulstravle villaer,  der onga trykker nasan mot kjøkkenglaset.

Trendy er han og. The Thing i vinteriøret 2018, på puter, julekuler, innpakningspapir, krukker og fåglarna vet,  påfallende mer in enn tidligere og priset deretter. Sjå sjøl, når du styrter rundt juletåka di.

Du lille lubne herremann. som har fått navn etter katolske domherrers og kannikers drakt. Dom, du?  Du som ikke gjør forskjell på høg og lav, og støtt er til å stole på?

Hva så om du ikke  kan du kan synge særlig pent, bare gnisse, og kona di er blass, som meg? Du kommer ukjøpt og er ubetalelig. Her kommer du og jeg og jula. Grompapen min.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00