-Det er ikke lett å skjønne det som foregår i den offentlige samtalen om dagen. Kanskje bør man helst ha en høyskoleutdannelse for å kunne følge med, skrev en fortvilet pensjonist på HAs debattsider like før helgen. Noen hver kan kanskje slutte seg til det utsagnet. Men det finnes også debatt-temaer som er litt lettere å forstå enn andre. «Slim», for eksempel. Det har vi vel alle et visst forhold til. Et gammelt godt skjellsord har fått fornyet aktualitet. Og igjen er det Donald Trump som har ført an i debatten.

Den sparkede FBI-sjefen James Comey har denne måneden kommet med en bok. Der er han ikke nådig mot den som har sparket ham, presidenten. Og Trump har selvsagt tvitret et svar: «En veik og løgnaktig slimball». Samfunnsdebatten har kastet seg over fenomenet, og uttrykket er gitt en lang rekke forklaringer. Og de fleste er enig om at dette er et uttrykk som trygt kan tas i bruk når alle andre fæle karakteristikker er brukt opp.

Da er det ikke så rart at et gammelt, godt skjellsord er rotet fram igjen også her i Norge: «Slimål». Selveste «nasjonalfisken», for alvor kjent gjennom en av radioprogrammet «Nitimens» mange kåringer på 1980-tallet. Etter at nasjonalfuglen og nasjonalblomsten var kåret, sto nasjonalfisken for tur i 1982. Men kåringen gikk ikke helt etter oppskriften. En gjeng med biologistudenter i Bergen slo seg sammen og laget en aksjon for slimålen. Og den vant kåringen, med ca. 4.000 stemmer, mot 2.552 avgitt for torsken.

Det ble selvsagt ingen diplom og utmerkelse for slimålen. Programledelsen grep inn og erklærte at»dette var ingen nasjonalfisk-konkurranse, men en kåring av den fiske som kan representere Norge som fiskerinasjon. De 4.000 stemmene ble underkjent.

Men det var skapt et helt nytt skjellsord: «Din f’’’ slimål». Det er nok her Donald Trump har stjålet ideen til fornyelsen av det amerikanske språket.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.