For mens sola skinte gikk folk, fe og blandede arter rundt Mjøsa mann av hus og fjøs for å få et glimt av den store hvite båten som padler rundt i Mjøsa. Ja, den båten du har sett hundre ganger før.

Nå er ikke dette en tekst for å snakke ned Skibladner. Aldeles ikke. For skuta er grom, den, og i fjor var den tross alt på TV. Når du legger til grunn hva annet som får slippe til i mediet som var avleggs rundt tusenårsskiftet, så var det på tide for den hvite svanen.

Og for hver havn hjuldamperen la til, formerte folk seg tydeligvis som kaniner. Denne avis og undertegnede rapporterte 1000 på Stavsjø, 5000 på Atlungstad og 15.000 på Hamar. Andre beskrivelser antok 6000 på Lillehammer og 19.000 på Gjøvik.

Det var en folkefest både til lands og til vanns. Men hvor mange var det egentlig som sto og så på?

For det er lett å la seg rive med og samtidig miste oversikt, når du står trangt i et entusiastisk folkehav farget rødt av norske flagg og eimen av wienerpølse. For tallene, de er basert på fingeren i været fra offentlige tjenestemenn, arrangører og klikkekåt presse. Satt på spissen.

Ved å studere bilder, inkludert fra oven, i etterkant, konkluderer man nemlig slik: det kan hende det ble dratt på.

Men hva gjør vel det? Nå skravles det om en ny mjøsfest i 2018, og da må vel målet være å bli enda flere som står oppmarsjert i strandkanten, med nystrøken blazer og digre beksømsko.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00