For mens sola skinte gikk folk, fe og blandede arter rundt Mjøsa mann av hus og fjøs for å få et glimt av den store hvite båten som padler rundt i Mjøsa. Ja, den båten du har sett hundre ganger før.

Nå er ikke dette en tekst for å snakke ned Skibladner. Aldeles ikke. For skuta er grom, den, og i fjor var den tross alt på TV. Når du legger til grunn hva annet som får slippe til i mediet som var avleggs rundt tusenårsskiftet, så var det på tide for den hvite svanen.

Og for hver havn hjuldamperen la til, formerte folk seg tydeligvis som kaniner. Denne avis og undertegnede rapporterte 1000 på Stavsjø, 5000 på Atlungstad og 15.000 på Hamar. Andre beskrivelser antok 6000 på Lillehammer og 19.000 på Gjøvik.

Det var en folkefest både til lands og til vanns. Men hvor mange var det egentlig som sto og så på?

For det er lett å la seg rive med og samtidig miste oversikt, når du står trangt i et entusiastisk folkehav farget rødt av norske flagg og eimen av wienerpølse. For tallene, de er basert på fingeren i været fra offentlige tjenestemenn, arrangører og klikkekåt presse. Satt på spissen.

Ved å studere bilder, inkludert fra oven, i etterkant, konkluderer man nemlig slik: det kan hende det ble dratt på.

Men hva gjør vel det? Nå skravles det om en ny mjøsfest i 2018, og da må vel målet være å bli enda flere som står oppmarsjert i strandkanten, med nystrøken blazer og digre beksømsko.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.