Morn, morn, god dag. Hva står du opp for? Jeg står opp for meg sjøl. For å komme ut av bosoa, og kanskje finne svaret på tilværelsens eksistensielle gåte: «Hvorfor i alle dager»?

Alle andre ser ut for å stå opp for noe helt annet. For ulv, sau, kvinnesak, stortingsgarasjeoppvask, ja, noen står til og med opp for urettferdighet, men da mener de nok det motsatte. Språk er ikke lett. Det går fint an å snuble i beina sine når en driver og står opp. Direkteimportert anglosaksismer blir ikke nødvendigvis riktig, meningsbærende norsk. Her har vi til denne dag stått opp for å gå på skolen, til jobben, for å få oss frokost, eller i det minste å få en grunn til å legge oss igjen.

Historisk sett er vi også godt og grundig vant med å stå for noe. Ha synspunkt, ta standpunkt, stå til ansvar eller rådighet. Innimellom står vi på no innmari også, oftest for oss sjøl, enda det hadde vært smukkere å gjøre det med samme glød for andre. Det hender også rimelig tidt at vi blir stående igjen som spørsmålstegn, Som når folk står opp apartheid og ingen protesterer.

Akkurat når vi begynte å stå opp for sak skal ikke sies, men grådig rart er det uansett. Man er da vel forlengst oppe? Har du hørt noen stå opp for noe fra senga, hvis det ikke er prostataen som taler? Og hva skjer når man har stått opp for noe? Må man så bli stående dagen lang? Eller huhuha, når man har stått opp for noe idet baren lukker? Får man lagt seg da? Eller må man forbli på stand, som ei fuglebikkje med løfta forlabb?

En dåre kan spørre mer enn ti vise står opp for. Jeg står opp for å ha gjort det. Eller for et godt ord, som står for noe.

974 25 016 / tea@h-a.no

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.