Det hender at vi mennesker mer eller mindre frivillig må ta den tunge turen ned i den mørkeste slummen som finnes på våre kanter av verden. Jeg snakker selvsagt om offentlige toaletter.

Sju kopper kaffe skulle ut, og da var det ikke noe annet å gjøre enn å svinge innom en bensinstasjon. Toalettet var selvsagt opptatt, så jeg stilte meg opp og ventet pent.

Tiden gikk, men ingenting skjedde. Døra var fortsatt låst. Var det i det hele tatt noen der inne? En og annen surklende gryntelyd og noen dype drønn antydet tegn til sivilisert liv. Etter ni minutter begynte jeg for alvor å bli utålmodig. Hva skulle jeg gjøre? Banke på? Nei, altfor drastisk. Hva med å slå i stykker døra, storme inn og gi stakkaren buksevann før jeg haler ham ut etter beina? Nei, det er dårlig karma.

Etter elleve minutter steg spenningen: Gryntelydene var plutselig erstattet av høylytt og munter plystring. Dersom det fram til nå hadde vært trøbbel med logistikken og vareleveransene der inne, så virket det nå som om proppen omsider var ute av systemet. Plystringen fortsatte, nå med sporadiske innslag av jodling.

Jeg begynte å bli alvorlig redd for hva som ventet meg på innsiden. Det ville ha vært tryggest å bare kjøre videre, men nei – nå var jeg involvert. Jeg måtte løse dette mysteriet.

Klikk, sa det – og så skjedde det: Døra gikk opp, og ut kom en blid mann som skvatt himmelhøyt idet han så meg. «Jøss, her står det en tålmodig kar!», gliste han jovialt. Jeg smilte stivt og listet meg inn i den potensielle krigssonen. Ingen tegn til lovbrudd; alt var rent og pent. Hva i alle ...?

Jeg lurer fortsatt på hva som foregikk, men samtidig er det veldig godt at man ikke trenger å vite alt her i verden.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00