Apple har lansert iPhone X, tieren. De tilbyr åtter’n nå samtidig, en utgave som bare er en enkel oppdatering og forbedring av sjuer’n, og så hopper de glatt over å lage noen nier i det hele tatt, de går bare rett på iPhone 10. Det er tross alt tiårsjubileum for den aller første, skjellsettende smarttelefonen fra 2007. Tida går.

Generasjonene er hyperkorte i telefonenes verden og min utgave av 6s er i et teknologisk perspektiv selvfølgelig eldgammel og frakjørt allerede.

Samtidig, i en parallell verden, forklarer rådgiveren fra Mjøsen skog at tida er inne for at vi tar ut hogst nå – og deretter investerer i planting av nye, små granbusker. Vi er på befaring ute i virkeligheten og står midt i skauen. Vi står på tørr, fin barnålsdekket bunn der høstsola knapt slipper til. Vi myser oppover de ruvende granleggene. «Hogstmodent», sier rådgiveren og klapper lett på en stamme. Plantet én og én av min bestefar. Vi nikker, snakker om høy bonitet, lukter på kvaen og tenker på slekters gang.

«Det gror godt, men det er likevel ikke så mye å hente på dette akkurat nå - økonomisk», innrømmer skogbrukslederen, «men om 50–55 år vil det jo være lønnsomhet i det igjen», sier han.

Vi hopper over en generasjon. For hele vår eldste sønns yrkesaktive liv vil gå forbi uten at han trenger å tenke på å hogge trær på denne teigen. Han kan bare gå av med pensjon, og videreføre gran og furu, barkebiller, tynning og ungskogpleie til sine eventuelle etterkommere. Jeg tar et bilde med telefonen, et minne, for å lagre skogen for ettertida før den blir felt.

Og så vi som tror vi eier jorda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.