Det finnes innretninger som egentlig ikke tjener noen annen funksjon enn å skape uorden og dårlig stemning. For eksempel den håpløse hylla under salongbordet ved sofaen.

For det første ser det alltid estetisk best ut de ytterst få gangene hylla er helt fri for gjenstander. Altså tom. Ergo hadde hylla egentlig ikke trengt å være der i det hele tatt. Men når den først finnes, brukes den selvfølgelig av hele familien til å lagre saker på - saker som vi i neste omgang sparker borti, så de havner på gulvet (og i verste fall blir liggende). Vi snakker om lesestoff. Donald Duck, Aftenposten, D2, Amagasinet, lokalavisa, Doktor Proktor, Timbuktus selvbiografi, Skog-magasinet, et gammelt KK, Aftenposten junior... Og ikke sjelden handler det om lesestoff som ikke er i bruk, og burde ligge i papirinnsamlinga.

Men å kaste aviser, blader, bøker og magasiner er vanskelig på grunn av en diagnose jeg åpenbart har. For jeg har jo tenkt å lese alt – en vakker dag. Jeg er grunnleggende en lesehest. Og jeg er rammet av tsundoku.

Jeg er ganske sikker på at dette preger flere hyller, kjøkkenbenker og -bord i de tusen hjem. Tilstanden betegner nemlig hangen til å anskaffe seg (uoverkommelige mengder) lesestoff, for så bare la det bunke seg opp i huset – uten tid til å lese det. Ordet er sammensatt av de japanske uttrykkene tsunde-oku – som betyr å hauge opp ting for seinere – og ordet dokusho, som betyr å lese bøker.

Ironien vil ha det til at jeg øverst på nattbordet har Marie Kondos bestselgerbok «The Life-Changing Magic of Tidying: A simple, effective way to banish clutter forever».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.