Siden jula var over, har nissefar ligget og dormet på øverste hylle i bokreolen. Iført drakt i sjokkrosa fleece, og med uproporsjonalt lange stankelbein, er han ikke noen spesielt stemningsskapende representant for julenissebestanden, men han har liksom funnet sin plass i hjertene våre.

Nissen har vært med en årrekke, men behandlingen har vært litt stemoderlig. Blant julepynten har han aldri vært noen favoritt. Ikke før i år.

Bittelillejulaften fant jeg den halvmeter lange skapningen på kjøkkengulvet, nært døddrukken på julebrus.

Med en tomflaske i venstre armkrok og en annen under høyre kne, lå han og skottet opp på meg da jeg kom hjem fra jobb utpå kvelden, som synlig bevis på at livet som nisse er røft i førjulsstria.

Dagen etter tittet han hjelpeløst ned fra gardinstanga i stua, der han hang etter sine lange legger. Nissen ble reddet ned og fikk et korttidsopphold oppå onkel Ragnars utskårne trehest, før han endte opp øverst i bokhylla med hodet hvilende på en kakeboks.

Nå har jeg knyttet så sterke bånd til denne nissefiguren at jeg ikke lenger har hjerte til å rydde ham bort. Å legge ham i plastkassa sammen med resten av julepynten, virker barbarisk. Han er blitt en av oss.

Jeg trøster meg med at det åpenbart er flere der ute som sliter med å skilles ad med sin julepynt. På veg til jobb rusler jeg forbi to hus hvor adventsstjerner fortsatt henger oppe, pluss et vindu hvor en adventsstake stråler i all sin prakt. Sånn umiddelbart tenker jeg vel at det er på tide å plukke sammen julepynten nå – om det da ikke bare er eksepsjonelt tidlig ute med forberedelsene til 2019-jula?

For det går fort dit. Heldigvis. Rosa-nissen blir hvor han er fram til da.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.