Han ble operert, den australske gullfisken George. Eierne, Ms Orton og Mr Joyce, hadde 39 oransje vesener i en dam i hagen, og de orket ikke se George lide. 200 australske dollar bladde de opp for en runde aquamedisinsk presisjonsarbeid. Fisken ble lagt i narkose, og svulsten ble fjernet. Timer senere kunne en lykkelig George svømme ut til vennene i hagedammen igjen.

Min egen gullfisk, Caspar Aurelius, er imponerende nok i sitt sjuende år. Slørhalen har overlevd to gullfiskboller og en flytteprosess, og han bor nå på kjøkkenbenken i en gjennomsiktig plastkasse fra Clas Ohlson. I likhet med artsfrenden George har han pådratt seg en svulst. Men ettersom vi har en noe mindre fornem livsstil, Caspar og jeg, har vi drøyd litt med å kontakte veterinær.

Caspar krever nytt vann og full omkalfatring av bomiljøet en gang i uken, og han nyter den mest illeluktende fiskemat til kvelds. Han har vokst noe vederstyggelig, særlig den perioden vi byttet ut den vanlige maten med noe som viste seg å være en form for kraftfôr.

Opprinnelig hadde slørhalen to venner, men de strøk med ganske kvikt. Da den siste av dem takket for seg, vendte Caspar buken i været i ren sympati. En kollega foreslo milde C-preparater i fiskefôret og en heisatur til Barcelona. Men igjen: Ettersom Caspar og jeg ikke har så fluffy vaner, lot vi det bli med tanken.

Men nå er det altså Caspar selv som vakler. Og her sitter jeg med et ni centimeter langt etisk dilemma: Akkurat som australske Georges eiere vil jeg nødig påføre dyret lidelse. Men samtidig er jeg ikke noen stor barbar, så å ta knerten på kompisen i kassa om han ikke har det vondt, er slett ingen fullgod løsning.

Så nå spørs det om vi må bestille oss en snartur til Australia, Caspar og jeg. Vi fører det på kontoen for uforutsette utgifter.

Hanne Maren Torpen Hokstad

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.