Til konfirmasjonen i 1989 fikk jeg sovepose. Jeg hadde hatt en slags enkel variant før det og (man er da nordmann), men nå ble det tydelig at å tre inn i de voksnes rekker også betyr å være rustet for ordentlig friluftsliv. Derfor lå Ajungilak, liggeunderlag og stormkjøkken med primus på gavebordet.

Og det er fortsatt i bruk. Liggeunderlaget er av typen som har gitt meg vaffelmønster i ansiktet på utallige 4H-leirer opp gjennom ungdommen. Det er blitt forsøkt erstattet/supplert med andre, mjukere, lettere varianter – uten at den originale konfirmasjonsgaven har blitt kassert. Slitesterkt, der altså.

Soveposen kan nok ikke lenger regnes som toppmoderne. Den er utstyrt på standardisert vis med glidelås hele veien og kan åpnes fra både bunn og topp, men har ikke noe i navnet sitt à la dagens «ultralite», «hyperlamina flame», «infinity», eller «hardwear» med «anti-snag zipper webbing tape». Likevel er den fortsatt overraskende god. Og fungerer strålende til teltovernatting i skogen med poden, både sommer og høst, samt til fotballcup-soving på klasseromsgulv og hytteturer med venner både vinter og vår. Behov dekket.

Mitt friluftsliv er med andre ord ikke ekstremt. Jeg bestiger ikke topper som krever trening av typen «slepe traktordekk etter seg» og har ikke for vane å grave meg ned i snøhuler. Beseire poler ligger ikke for meg.

Heller ikke mine besøk på Vinmonopolet involverer sovepose, selv om andre tydeligvis må ha vært innom villmarkssenteret og hamstret utstyr før Burgund-vinslippet denne uka. Sove sju-åtte døgn i kø, med avanserte «soveposetelt» – for å kjøpe vin?

Meg finner du nok heller i posen etter jeg har drukket vin.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.