Jeg har et norgesglass bakerst i kjøleskapet. Et norgesglass av den gamle typen med grønt, litt bølgete glass, og glasslokk som det står Norge på med rød gummistrikk under og en sånn grå metallring som skrus tel på toppen. Det står bakerst i kjøleskapet fordi innholdet skal få den tida det trenger til å perfeksjonere seg. Og bli til edel, stram, karaktersterk pultost.

Da jeg var liten så fikk vi kjøpt pultost på noen sætre inni fjellet om sommer’n. Pultost og rømme. Jeg trur jeg var en av få av ungene i klassa mi på barneskolen som syntes pultost var grådig godt. Og en sjelden gang iblant, på sommer’n, hadde besteforeldra mine pultost fra meieriet på Koppang.

Glasset mitt blir stående bakerst ei stund. Jeg ser på det hver dag. Småsnakker litt med det, nesten, og det er fristende å skru av lokket, sjølsagt. Smøre seg ei god, brei skive. Men her er det disiplin som gjelder. Sjøldisiplin. Og tålmodighet. Alle vet at pultosten blir bedre etter litt lagring. Den som kommer rett fra asken på butikken med best før-dato, den er å anse som kun helt i startfasen av prosessen. Den har et godt støkke fram før den blir innvilget audiens på en liten seng av godt smør på ei skive kald potet. Det hadde holdt som julekveldsmat for meg. Det får så være at det grenser mot lukt av død og bedervelse når norgesglasset så en gang skal skrus opp. Det er verdt det. Det er verdt tålmodighetens stramme prøvelser, og jeg får en liten dose når jeg ser på glasset og ser at den kornete pultosten sakte, men sikkert utvikler seg. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg er en kjenner. Det er dem med større faglig tyngde her enn meg. I min verden slår nytelsen inn når innholdet på glasset bakerst i kjøleskapet nærmest banker på og vil ut.

Da er den klar.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.