Jeg har et norgesglass bakerst i kjøleskapet. Et norgesglass av den gamle typen med grønt, litt bølgete glass, og glasslokk som det står Norge på med rød gummistrikk under og en sånn grå metallring som skrus tel på toppen. Det står bakerst i kjøleskapet fordi innholdet skal få den tida det trenger til å perfeksjonere seg. Og bli til edel, stram, karaktersterk pultost.

Da jeg var liten så fikk vi kjøpt pultost på noen sætre inni fjellet om sommer’n. Pultost og rømme. Jeg trur jeg var en av få av ungene i klassa mi på barneskolen som syntes pultost var grådig godt. Og en sjelden gang iblant, på sommer’n, hadde besteforeldra mine pultost fra meieriet på Koppang.

Glasset mitt blir stående bakerst ei stund. Jeg ser på det hver dag. Småsnakker litt med det, nesten, og det er fristende å skru av lokket, sjølsagt. Smøre seg ei god, brei skive. Men her er det disiplin som gjelder. Sjøldisiplin. Og tålmodighet. Alle vet at pultosten blir bedre etter litt lagring. Den som kommer rett fra asken på butikken med best før-dato, den er å anse som kun helt i startfasen av prosessen. Den har et godt støkke fram før den blir innvilget audiens på en liten seng av godt smør på ei skive kald potet. Det hadde holdt som julekveldsmat for meg. Det får så være at det grenser mot lukt av død og bedervelse når norgesglasset så en gang skal skrus opp. Det er verdt det. Det er verdt tålmodighetens stramme prøvelser, og jeg får en liten dose når jeg ser på glasset og ser at den kornete pultosten sakte, men sikkert utvikler seg. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg er en kjenner. Det er dem med større faglig tyngde her enn meg. I min verden slår nytelsen inn når innholdet på glasset bakerst i kjøleskapet nærmest banker på og vil ut.

Da er den klar.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00