Inntullet i gule refleksvester tasser de av sted, de små en alen lange. De har jakker med påsydde reflekser, refleksbånd rundt leggen og refleksdyr på skolesekken. De skinner og blinker som vandrende lanterner langs høstmørke veger.

Ti meter lenger bak lusker foreldrene. De leker mørkegjemsel med bilførerne. Det kan nesten se ut som enkelte av dem kler seg opp for å gå mest mulig i ett med asfalten. Antakelig er det disse som har sørget for reflekser til de små. Selv trenger de ikke sånt. Selv kan de da å passe seg, må vite! Ingen vits i at bilførerne ser dem, liksom, det holder da vel at de ser bilene?! Det er langt mellom liv og lære.

Trygg trafikk har telt hvor mange av oss voksne som bruker refleks. Mens 90 prosent oppgir at de setter på seg sånt når de skal ut, er et bare 30 prosent som faktisk gjør det. Derfor festet noen glupe taxisjåfører i Halden grep. De har begynt å nekte refleksløse kunder å forlate drosjen. Taksameteret går til refleksen er på. Har du ikke refleks selv, deler taxisjåførene ut gratis. Et fiffig påfunn. Ryktene sier at det attpåtil funker.

Så spørs det da om ikke disse refleksløse vandrerne, som selv påfører barna vester og refleksdyr, også gjerne kunne tenke seg at andre fotgjengerne brukte refleks når de selv kjører bil. Skulle så være tilfelle, bikker vi plutselig over i en slags trippelmoral.

Refleks føyer seg elegant inn i rekken av styggbillige sikkerhetstiltak, en kategori som også favner om sykkelhjelm og redningsvest. Fordelen er at du verken får solskille eller blir stygg på håret. At folk skal iføre seg gul vest for en kjapp tur utendørs, er mye forlangt. Men en enkel liten brikke hengende ut av lomma burde det være mulig å få på seg. Det verste som kan skje, er at en og annen bilist kan se at du er ute og går.

Les også
DEBATT «Fra nå av skal vi pakke med oss en ekstra komfortkolli når vi drar på tur».
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.