Denne våren har vi blitt beæret med nye beboere på eiendommen. Et par kanadagjess flyttet inn, blant måker, ender, svaler og svaner. De kom mens snøflekkene fortsatt lå på plenen. Nå svømmer de stille forbi, skriker og hoier – og spankulerer fra tid til annen blant spirende bygg på jordet. Hvorvidt de samtaler med eller omgås hegrene, har jeg ikke sett, men de lever i alle fall parallelle liv – slik vi gjør med dem.

Mannen ser på dem i kikkert, med en relativt nyutviklet interesse for fugl. Stor var derfor nysgjerrigheten da jeg leste høyt fra en artikkel i D2 at nettopp kanadagåsa står på svartelista i Norge med merknaden «svært høy risiko». Den er ikke ønsket i landet.

– Betyr det at vi bør knuse eventuelle egg? spurte Mannen. – Rasere reirene? Han hadde allerede en begynnende, lett hørbar sorg i stemmen. Å tukle med dyr og natur ligger ikke hans pasifistiske hjerte nær.

Men noen endelig løsning sto ikke å lese i magasinet. Kun at kanadagåsa kan bli svartelistet, på grunn av «sterk negativ effekt på norsk natur». Vi hadde ikke merket noe til den effekten, tvert imot. Hva endene, for ikke å si måkene følte, er selvfølgelig vanskeligere å si – de er relativt monotone i uttrykket.

Mannen visste råd. Han tok til Google. Nå skal jeg ikke si at han «googlet», siden han med stor kraft mener det er en tilsnikelse av mediegiganten, at de fortrenger det godt fungerende og dekkende norske ordet «søke». Så altså, han søkte på nett.

Og mulighetene åpnet seg. Han tastet «Hva gjør man …» og før han kom til « … med kanadagås» foreslo Google de alternativene de synes var mest sannsynlig at vi var ute etter:

« …dlene?», «når man kjeder seg», «når noen dør», «med lavt blodtrykk», «i Dublin?».

Kanadagåsa lever nok trygt hos oss.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00