Det lå morgendis over jordet og fuglene kvitret allerede energisk. Mannen var på veg til den andre bilen og signaliserte at jeg skulle rulle ned vinduet. Han pekte på et sted mellom panseret og mitt høyre framhjul.

– Hæ? sa jeg – jeg hørte ikke hva han sa. Før det plutselig gikk opp for meg hvorfor jeg ikke hørte hva han sa og skjønte hva han siktet til. Det jeg trodde var høylytte vårkåte fugler, var intense pipelyder fra bilen.

Viftereima? Nja, kanskje. Før nærmere undersøkelser er utført hos et merkeverksted, vil jeg anslå at ulydene stammer fra ventilasjonsanlegget. Min egenhendige diagnose er at pollenfilteret er stappfullt og tett.

Det skulle sikkert vært skifta i fjor, for jeg har registrert at hvislingen fra viftesystemet har tiltatt i de seinere ukene. Så langt i sesongen har det kun vært to skarve dager med etterspørsel etter kaldluft i kupeen. Oftere har luftinntaket vært dekket av tung, våt snø. Likevel har jeg rukket å oppdage at aircondition’en ikke fungerer etter ønske. Det produserer rett og slett ikke luft kaldere enn 19 grader. Jeg må med andre ord få bestilt en time – siden jeg er optimist på vegne av den kommende sommeren.

Pliktoppfyllende som jeg er, følger jeg oppsatte servicetider for bilen, men nå er det ei stund siden siste besøk på verksted. I vår fikk jeg svogeren min til å skifte til sommerhjul. I det ekstremt sporty hjørnet tok han sju biler og 28 dekk på strak arm – bare for å være grei.

Jeg tilbød en skarve kompensasjon i form av rester fra festen jeg hadde vært på kvelden før; ei halv flaske rødvin, en mango og to esker med grønne druer – som han endte med å rygge over.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00