Etter min erfaring kommer ikke forfallet snikende innpå deg. Tvert imot. Det dukker plutselig opp en dag du er uforberedt og dytter deg nådeløst i ryggen så du bikker over kanten og virkelig kjenner at utforbakken har begynt. Da er det bare å ploge etter beste evne.

En ellers ordinær ettermiddag sitter du og Mannen ved kjøkkenbordet. Maten er spist og avisene ligger foran deg. Og så ser du plutselig ikke teksten som står der.

Jeg blunker hardt. Blunker igjen. Dytter litt på linsene. Jeg har brukt briller siden jeg var fire år, så jeg forholder meg godt til det faktum at jeg aldri har hatt hundre prosent syn, men nå var det noe som ikke stemte. Jeg tester ofte Mannen med dagens quiz i Aftenposten (de sier det er viktig å trene hjernen), og ble sittende og myse. «Jeg ser jo ikke hva det står!» utbrøt jeg irritert. «Hæ?» svarte Mannen. Ikke bare har han kapitulert til progressive briller, han har også fått påvist nedsatt hørsel.

«Hva er det du ikke ser, mamma?». 11-åringen i rommet ved siden av hadde ingen problemer med å fange opp samtalen. Særlig de samtalene han egentlig ikke trenger å være en del av, de som foregår mens han bygger Lego i sin egen verden – de kobler han seg gjerne på med mange, ivrige spørsmål.

Jeg sjekket at lysbryteren var skrudd helt opp. Jepp, ikke mer å gå på der. Jeg er ellers stor tilhenger av lamper med dimming, men erklærte nå for Mannen – eller alle som eventuelt kunne høre meg – at 40 watt er for svakt når midtvinteren er på sitt mørkeste.

«Det er jo bare åttepunkts skrift i avisa, da» sa Mannen/Ridderen for å trøste. Men jeg gjennomskuet det; han var bare glad for at håret hans i tusmørket fortsatt kan passere for «lys blondt» i stedet for «grånende».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.