Vel å merke hvis det er bananer du er ute etter. Hvis ikke kan du ta ei pakke røyk i bytte med ei fyrlykt, eller hvorfor ikke bytte en staselig fullrigger mot et par kilo kaffe? Og det sjøl om det ikke er svart fredag.

I dag nytter det ikke å komme med et vikingskip under armen og be om ei pølse med lompe i kiosken, om det er «black friday» aldri så mye. Derimot vil vikingskipet og torsken, fyrlykta og fullriggeren og mye annen maritim stas være fullt gangbar valuta neste gang det blir sommer. For i mai neste år feirer Norges Bank sommeren med nye pengesedler. Igjen. Ut med Kirsten Flagstad, inn med et vikingskip. Vekk med Kristian Birkeland, inn med en torsk(!) Og på brusende bølger seiler en fullrigger med kurs mot ei fyrlykt, nesten som tatt ut av et postkort fra mjøsriket. Bare stupetårnet mangler, enda hele Norge har satt pris på det, men det er antagelig en uteglemmelse hos gruppen som har designet de nye sedlene. Det kommer nok.

Sedlene skal beskrive betydningen havet har for vårt land og vil fungere som visittkort for nasjonen Norge, ifølge sentralbanksjefen. Mulig det, men det er lenge siden vi leverte fra oss en pengeseddel i den tro at det var et visittkort. Det må i tilfelle ha vært rundt stengetid på puben en sen lørdag aften som senere raskt ble visket ut av minnet. Det er bare banken som husker sånt i lengden.

En kan jo bli satt sjakk matt av mindre. Svart fredag, enda mens VM i sjakk pågår, det kan muligens forklare vår stormesters ustyrlige svartsinn over brettet forleden natt da han måtte melde pass og føre et tapt parti i boka. Hadde det bare vært hvit fredag …

Ha en maritim helg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00