Vel å merke hvis det er bananer du er ute etter. Hvis ikke kan du ta ei pakke røyk i bytte med ei fyrlykt, eller hvorfor ikke bytte en staselig fullrigger mot et par kilo kaffe? Og det sjøl om det ikke er svart fredag.

I dag nytter det ikke å komme med et vikingskip under armen og be om ei pølse med lompe i kiosken, om det er «black friday» aldri så mye. Derimot vil vikingskipet og torsken, fyrlykta og fullriggeren og mye annen maritim stas være fullt gangbar valuta neste gang det blir sommer. For i mai neste år feirer Norges Bank sommeren med nye pengesedler. Igjen. Ut med Kirsten Flagstad, inn med et vikingskip. Vekk med Kristian Birkeland, inn med en torsk(!) Og på brusende bølger seiler en fullrigger med kurs mot ei fyrlykt, nesten som tatt ut av et postkort fra mjøsriket. Bare stupetårnet mangler, enda hele Norge har satt pris på det, men det er antagelig en uteglemmelse hos gruppen som har designet de nye sedlene. Det kommer nok.

Sedlene skal beskrive betydningen havet har for vårt land og vil fungere som visittkort for nasjonen Norge, ifølge sentralbanksjefen. Mulig det, men det er lenge siden vi leverte fra oss en pengeseddel i den tro at det var et visittkort. Det må i tilfelle ha vært rundt stengetid på puben en sen lørdag aften som senere raskt ble visket ut av minnet. Det er bare banken som husker sånt i lengden.

En kan jo bli satt sjakk matt av mindre. Svart fredag, enda mens VM i sjakk pågår, det kan muligens forklare vår stormesters ustyrlige svartsinn over brettet forleden natt da han måtte melde pass og føre et tapt parti i boka. Hadde det bare vært hvit fredag …

Ha en maritim helg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.