Med en oppblåsbar madrass under armen og sandaler på føttene tittet Herr Glom forventningsfull på fiskehandleren i den danske feriebyen. Sjøsprøyten slo mot bryggekanten. Herr Glom var i siget. Han skulle imponere sine håpefulle små, den gangen fire og åtte år gamle, med litt klingende feriedansk. Og forlangte «ræææægerrrr», med lang æææææ og skarre-r.

Fiskehandleren hevet brynene og tittet spørrende på Herr Glom. Han skjønte ikke det plukk. «Rææææægerrrr», gjentok Herr Glom, «en halvkilo». Han hadde feriert såpass mye i Danmark de senere årene at han tenkte det var best å legge om til et språk fiskehandleren ville forstå. Men mannen bak disken forsto ingenting.

Herr Glom er ikke typen som gir seg om det skulle butte litt imot, så han tok fart og prøvde igjen, litt hissigere i tonefallet denne gangen: «Ræææægerrrr!» nærmest ropte han over disken. Dansken beit seg i leppa og ristet på hodet, etter hvert ivrig på å få ekspedert neste kunde i køen. «Har han ikke reker, pappa?» kom det fra junior. Fireåringens forsiktige spørsmål fikk fiskehandleren til å lyse opp. «Reker!» utbrøt mannen med det hvite forkleet. Klart han hadde reker!

Dansk sluttet Herr Glom helt å praktisere; han gikk isteden over til feriefransk. Høydepunktet inntraff den sommeren han presenterte familien som «Nous sommes de la Norvège», altså «vi er fra Norge», i hver bidige forretning vi beveget oss inn i. Det var en del ekspeditører som så litt rart på oss. Hvorfor vi fikk alle disse forundrede blikkene, skjønte vi først i det en pinlig ærlig kjøpmann brøt ut i latter: «Hva er det du sier?» spurte han, «er dere fire kuer?!» For joda, med fars franske aksent kunne Norvège lett forveksles med vaches. Som betyr kuer. Så det hadde vi gått rundt og presentert oss som i et par ukers tid... Fire kuer fra Norge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.