Samtidig er det hundre år siden vi nesten mistet bokstaven «æ». 1917 var nemlig året da bokstaven «å» formelt ble tatt inn i det norske skriftspråket. Den erstattet den danske formen «Aa». Samtidig gikk det hardt utover bokstaven «æ». I mange sammenhenger ble æ-en erstattet av en «e», for eksempel ble «læse» til «lese».

Reformen var naturligvis omstridt for hundre år siden, og mange holdt igjen. Aftenposten holdt ut i 11 år før den første å-en kom på trykk, og selv om alle ordlister og registre ble oppdatert med den nye bokstaven, har den holdt seg i mange navn, fornavn og etternavn. De senere årene har striden lagt seg om våre bortimot særnordiske vokaler, men nå har dataalderen tatt over som motstander. Det er for eksempel ikke mulig å bruke æ, ø og å i epostadresser.

Siden det er valgår i år, kan vi kanskje feire jubileet med å rippe opp igjen en liten valgkampstrid om våre vokaler på slutten av 1980-tallet. Arbeiderparti-folk utstyrte et år sine biler med den trønderskinspirerte vokalreglen «Æ e i A æ å» Enkel og grei markedsføring. Dette var i Gro Harlem Brundtlands regjeringsdager, og Høyre fant på å svare med et like enkelt slagord på sine biler: «Bli kvitt A».

Det endte opp med 80-tallets store likestillingsdebatt. - Kjønnsdiskriminerende, mente tilhengere av den sittende statsministeren. I ettertid kunne vi konstatere at slagordet kanskje hjalp noe. Høyres Jan P. Syse kunne danne regjering etter valget. I år er det igjen valg med en sittende kvinnelig statsminister. Slik sett kunne slagordet tas fram igjen. Men vi får vel tro at de politiske slagordene har utviklet seg noe med årene. Og for dem som trodde striden dreide seg om en enkelt vokals eksistens i språket vårt: Det står ingenting i årets valgprogrammer som tyder på at vi ikke skal beholde a, æ og jubilanten å etter årets valg. Uansett om noen blir «i A» eller andre blir «kvitt a».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.