Er mandag en sånn «starte på nytt»-dag for deg? Vi er mange som bruker starten på uka til å ta oss sjøl i nakken, stramme inn livreima og finne fram igjen havrelefsa. For vi har selvfølgelig boltra oss i helga med både kinosmågodt, fredagstaco, kaffe og vafler, lørdagspizza og søndagsbiff – med eplekake og is til dessert. Det er jo helg! Det betyr at det er lov, ja, enkelte vil si pålagt, å kose seg.

Og kos, det betyr å spise helt annen mat enn ellers i uka. Det vil si at man aldri finner fiskepinner på familiens stuebord foran Jon Almås. Det er sjelden Skavlan akkompagneres av grønnsaksuppe. For idet klokka bikker 17.00 på fredag ettermiddag, er hverdagsmaten liksom ikke bra nok lenger. Vi vil smake forskjell på helg og søkn.

Ikke dermed sagt at alle tar like mye hensyn til den uskrevne regelen. Som mamma, for eksempel. Hun er over snittet god på å lage mat og kaster seg mer enn gjerne ut i oppskrifter hun ikke har prøvd før. Hun debuterte med tacofest så tidlig på 80-tallet at pappa kalte det «maten med de harde lompene». Hun serverte fetaost lenge før gjestene skjønte hva de mjuke, hvite firkantene var. Og hun kvier seg ikke for å kokkelere til verken vennelag eller nyttårsfester – selv om ikke alle ville tenkt at hvalgryte var en festrett. Og der er poenget; hun mener nok at skillet mellom festmat og hverdagsfôr er oppkonstruert – og inviterte nylig til sin egen bursdag med ertesuppe og kake på menyen.

Ingen ting å si på resultatet. Og på bordet står det veldig ofte noe smakfullt, av og til noe litt rart, men uansett alltid veldig, veldig mye. Nok til alle.

Mamma veit nemlig at det slett ikke er hva som ligger på tallerkenene som lager festen – men hvilke folk som sitter rundt bordet.

Les også
DEBATT Innimellom kan det gå litt i surr for alle og enhver.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.