Hvorfor folk aser seg opp i lunsjen og løper hjem fra jobb når VM er i gang, og Magnus Carlsen har benket seg med vannflaska si. Tvers over bordet sitter amerikaneren Fabiano Caruana og på Twitter går folk bananas.

En skriver: «I kjelleren. Begynte å blø neseblod, fant tørkerull, stappa litt i nesa, ingen grunn til å gå bort fra TV-en». En annen: «Gjorde det enkelt: sendte ungen til venninna si – sofa på meg» og en tredje: «Klarer ikke flytte meg fra stolen, er for spennende», eller hva med «Godt at far kan kjøre jentene på håndballtrening! Sitter klistret til skjermen!».

At de klarer å engasjere seg på et så intenst nivå, kan Torstein Bae på NRK ta mye av æren for. Han kommenterer med puls som om det var super-G, mens jeg stirrer og stirrer på pila: fra 0,6 svisj til 2,1! Alt mens det faktisk skjer helt minimalt. De intelligente unge mennene kan sitte og støtte hodet i hendene i minutter av gangen. Mens klokka går og man helt fint kan ta seg en tur i butikken og handle middag – uten at verken bønder eller dronninger har beveget seg en tomme når du er tilbake.

Jeg skjønner ikke et kvidder. Det vitner sikkert denne epistelen om. Jeg kan ikke sjakk. Jeg vet hva brikkene heter, men ikke hva de gjør, og min medfødte mangel på strategisk tenking ville gjort meg til et lett bytte på det rutete brettet.

Men jeg skjønner hvorfor vi liker det. I landet som oppfant sakte-tv går disse sendingene rett hjem. I landet som har fostret generasjoner av langrennsløpere som har fem mil i skauen som ypperste gren, skaper sjakksendinger som snegler seg fram en velkjent trygghet i heimen. Vi har det på i bakgrunnen, rusler litt til og fra skjermen – og regner med at vi vinner til slutt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.