Lista er ofte lang når gravide forbereder sin førstefødtes ankomst. Det kjøpes bleier og ammepute, vogn, brystpumpe og bilsete. Noen hamstrer gulpekluter og tåtesmokker, eller bæreseler og babycall. Opplagte ting, vil mange mene. I tillegg møtes man ofte mer enn gjerne med gode råd av typen «det klarte i alle fall ikke jeg meg uten». Da snakker vi kanskje om badevannstemperaturmåler, egen tåteflaskeoppvarmer og, selvfølgelig, voksipose til de kjølige trilleturene.

Alle veit at med unger følger investeringer. Og ikke bare når de er babyer, så klart. Alt til sin tid; det utvikler seg i et rasende tempo fra parkdress, til skolesekk, fra fotballsko til kjøretimer. Men ingen, ingen forbereder deg på hvor mange batterier en unge krever.

Jeg var i alle fall ikke forberedt på så stor omsetning at vi må handle i bulk på Ikea for ikke å gå tom. Mulig jeg burde har skjønt hvor det bar hen allerede da de første batteridrevne lekene kom i hus. Babyer får nemlig ganske tidlig både pekebøker med innspilte dyrelyder, traktorer med knapper som gir motorlyd – og en brannbil med så høylytt sirene at vi måtte plastre over mikrofonåpningen for ikke å påføre poden hørselsskader.

Og derfra går det bare én vei: batteriprodusentenes vei. Inn i livet kommer primitive keyboards, lekemotorsag, heisekran, radiostyrte biler og -helikoptre, kassaapparat, bitte små droner, halloweenmasker med tilkoblet oransje lys, diverse klokker, snakkende apekatter, et arsenal med lommelykter, hodetelefoner, nøkkelringer, roboter, togbaner, godteriautomater og lamper fra Teknikmagasinet, båter, gitarer, drill og lasersverd. Og ut går lastebillass med oppbrukte AA og AAA.

Jeg foreslår som generell advarsel i gravid-bøkene: «Batteries not included».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00